Aktualno, Nekategorizirano

Queer u eteru: Povijest hrvatskog LGBT pokreta

U srijedu, 22. siječnja, u sklopu projekta “Queer u eteru” u Dnevnom boravku Rojca, Franko Dota iz Zagreb Pride-a u 19 sati održat će predavanje Povijest hrvatskog LGBT pokreta: od prve Povorke ponosa do životnog partnerstva.

Prolazak središtem Zagreba prve Povorke ponosa 29. lipnja 2002. godine najčešće se uzima kao začetni trenutak izlaska iz ormara hrvatske LGBT zajednice i nastanak pokreta. Slabije je poznato da prve aktivističke inicijative sežu još u 1980-e, a da su 1990-ih nastale i prve organizirane grupe koje su međutim ugušene u atmosferi nacionalizma i homofobije. Borba za vidljivost, slobodu od nasilja i za osobno dostojanstvo obilježila je te početke LGBT pokreta u Hrvatskoj. Predavanje će dati osvrt na razvoj pokreta, posebice kroz Povorke ponosa, unutarnje i vanjske izazove s kojima su se aktivistkinje i aktivisti suočavali od prvog prajda sve do donošenja Zakona o životnom partnerstvu.

Franko Dota doktorirao je modernu i suvremenu povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, obranivši 2017. rad pod naslovom Javna i politička povijest muške homoseksualnosti u socijalističkoj Hrvatskoj (1945-1989). Njegov doktorski rad prvi je iz polja historije seksualnosti, ali i lezbijskih i gej studija općenito ikada izrađen na nekome od hrvatskih sveučilišta. Desetak je godina aktivan u hrvatskom LGBT pokretu te je bio među osnivačima Udruženja Zagreb Pride. Radi kao dopisnik talijanskih medija iz Hrvatske i kao vanjski suradnik Filozofskom fakultetu u Rijeci gdje predaje kolegije iz historije seksualnosti i teorije te povijesti historiografije.

“Queer u eteru” je program koji u partnerstvo povezuje KLFM, Queeranarchive, Platformu doma mladih, Zagreb Pride, K-zonu i Radio Rojc. Program spaja tri grada i tri društveno-kulturna centra; Šesnaesticu iz Zagreba, Rojc iz Pule i LGBT centar Split te je dio većeg projekta pod nazivom „DKC-HR“.

Projekt “DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara” provodi Savez udruga Klubtura, a sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, operativni program Učinkoviti ljudski potencijali. (Izvor: Vox feminae)