Hrvatska, Nekategorizirano

Slagalica, Zamah i Blank rade na stvaranju filantropske kulture u Hrvatskoj

Projekt će trajati šest mjeseci
Projekt će trajati šest mjeseci

Zaklada Slagalica partner je Regionalnoj zakladi za lokalni razvoj ZAMAH i Udruzi Blank iz Zagreba na provedbi EU projekta „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“.

– Projektom želimo povećati kapacitete za filantropiju i utjecati na razvoj empatije kod djece osnovnoškolske dobi putem suradnje sa osnovnim školama na području Istočne Hrvatske.

Kako bismo to postigli, tijekom šest mjeseci projekta, partnerske organizacije će surađivati s određenim brojem osnovnih škola koje će biti uključene u projekt temeljem postavljenih kriterija – kažu u Zakladi Slagalica.

Kroz planirane aktivnosti radit će se na razvoju znanja i vještina kod učenika osnovnoškolske dobi koje bi povećale njihove kapacitete za pomaganje zajednici, a osmišljeni su i radni materijali: Vodič kroz filantropiju za škole te Kriteriji za vrednovanje filantropskih akcija.

Predviđene projektne aktivnosti uključuju Filantropski certifikat za škole, dodjelu nagrade „Škola – naj filantrop“, Dječji filmski filantropski festival i osnivanje Dječjeg filantropskog fonda. Svaka od njih bit će konceptualno postavljena i usmjerena potrebama i zahtjevima djece i škola (detaljnije o svemu pogledajte u Vodiču kroz filantropiju za škole).

Projekt je financiran u okviru IPA 2012 programa Fostering Innovative Forms of Philanthropy in Local Communities to Support Sustainability of Civil Society”.

Ciljevi projekta su doprinijeti razvoju individualnog davanja i strateške korporativne filantropije u Hrvatskoj, povećati prisutnost i broj kooperativnih modela strateške korporativne filantropije davanja u Hrvatskoj te razviti inovativne pojedinačne modele davanja u Hrvatskoj u kojima su glavni akteri promjena djeca i mladi.