Hrvatska, Nekategorizirano

Spomenik žrtvama holokausta u Zagrebu do 8. svibnja iduće godine

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Spomenik žrtvama holokausta u cijelom svijetu trebao bi biti podignut na lokaciji zagrebačkog Glavnog kolodvora do Dana oslobođenja grada Zagreba, 8. svibnja iduće godine, rečeno je u petak novinarima nakon sastanka na kojem je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio posebnog izaslanika SAD-a za pitanje holokausta pri Ministarstvu vanjskih poslova Thomasa Yazdgerdija.

Američki dužnosnik izjavio je novinarima da je sa gradonačelnikom razgovarao o komemoraciji žrtvama holokausta, važnosti obrazovanja mladih te da američka i izraelska vlada cijene napore koje su ulažu u ta pitanja.

Na sastanku je također bilo riječi o konkretnim projektima kao što su sinagoga i izgradnja spomenika žrtvama holokausta, rekao je Yazdgerdi, ustvrdivši kako je važno da postoji volja i da se uključe sve strane u to pitanje. Poručio je kako je za mlade važno da ih se educira o onome što se dogodilo u Hrvatskoj i Europi tijekom Drugog svjetskog rata.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavić Vukičević rekla je novinarima da su razgovarali i o izgradnji muzeja tolerancije i posebnog kulturnog centra, te o tome kako Zagreb sustavno pomaže obilježavanju i uređenju spomen području Jasenovac.

Odgovarajući na pitanja kad će biti realizirani projekti, zamjenica gradonačelnika rekla je da očekuju da će do Dana oslobođenja grada Zagreba, 8. svibnja iduće godine imati prvi spomenik podignut za žrtve holokausta u cijelom svijetu. Spomenik će biti podignut na lokaciji Glavnog kolodvora kao podsjetnik svima koji dolaze u Zagreb ali i svim sugrađanima na strahote Drugog svjetskog rata koje se više nikad ne smiju ponoviti. Izgradnja sinagoge i kulturnog centra u domeni je dogovora dviju židovskih zajednica u Zagrebu, Vlade i grada Zagreba, rekla je Pavić Vukičević.

Ustvrdila je da im je bila velika čast primiti visoku delegaciju i da su mogli razmijeniti mišljenja i stavove oko svih aktivnosti koje grad Zagreb u okviru Republike Hrvatske poduzima po pitanju sjećanja na žrtve holokausta ali ono što je mnogo važnije to je da se nikad ne ponovi.

Dodala je kako se nada da će njihova suradnja pokazati da je Zagreb otvoren i siguran grad i da u Zagrebu, bez bilo kakve druge primisli, ima mjesta sve.

Za suradnju sa židovskom nacionalnom zajednicom rekla je da se nada da će biti još bolja.

Mi smo u gradu Zagrebu jako ponosni na našu suradnju sa židovskom zajednicom kao i sa svim ostalim nacionalnim zajednicama. Nadamo se da upravo ta multikulturalnost u interkulturalnom društvu u kojem živimo pokazuje, posebice mladima, smjer u kojem trebamo razvijati naše društvo, poručila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.(Hina)