Hrvatska, Nekategorizirano

Što je Artlessov umjetnički transformator i zašto se trebate prijaviti na radionicu?

Artlessov umjetnički transformator je višednevna on-line radionica (preko platforme Zoom) kroz koju se na kreativan način preispituje aktualni društveni problem (na primjer, pandemija, nezaposlenost, socijalna izolacija, nasilje i sl.) po izboru sudionika. Namjera radionice je uobličiti i prezentirati završni kolektivni video rad posvećen odabranoj temi. Sudionici mogu biti iz svih dobnih skupina – od srednjoškolaca do umirovljenika, navodi se u pozivu koji prenosimo sa stranice projekta pdcck.hr/murai.

Na radionici se bavimo pitanjem što znači angažirana umjetnost. Postoji li uopće umjetnost koja nije angažirana? Može li umjetnost biti apolitična? Može li umjetničko djelo postojati izvan koncepta ideologije?
Na koji način različita poimanja individualnog i kolektivnog utječu, kako na realizaciju, tako i na samu ideju za neko umjetničko djelo. Na koji način ta ista poimanja određuju i percepciju umjetničkog stvaralaštva u cjelini? U sklopu ove teme problematizirat će se umjetničko djelo kao način objektivizacije vlastite subjektivnosti te umjetnost kao alat za kreiranje tuđih subjektivnosti.

Kao dodatni poticaj u razvoju senzibiliteta za novo i drugačije u program će se ciljano pozivati pripadnici različitih dobnih skupina koji će u miješanoj grupi tražiti zajedničke etičke i estetske poticaje. Takva suradnja pomoći će uočavanju raznih društvenih aspekata iz više perspektiva, što će utjecati i na temu za finalni rad.

Polaznici će se kroz svoj originalni stvaralački proces međusobno povezivati i osposobljavati za suradničko umjetničko stvaralaštvo, ovisno o prepoznatim zajedničkim interesima, kako za temu, tako i za rad u određenim aspektima video rada (scenarij, gluma, montaža, animacija i sl.)

Primarni cilj je približavanje iskustva umjetničkog stvaralaštva građanima, te razvijanje razumijevanja, senzibiliteta i interesa za suvremenu umjetnost i stvaralaštvo, s naglaskom na konceptualnu, multimedijalnu i transmedijsku umjetnost i performans.

Poticanje međugeneracijske komunikacije i suradnje kroz ciljano povezivanje u međugeneracijski tim. U takvom postavu se tijekom vježbi pruža mogućnost za međusobno bolje razumijevanje i prihvaćanje estetskih iskustava svojstvenih različitim generacijama, što daje priliku i za razmjenu specifičnih znanja. Mladi starijima pomažu oko digitalnih medija, kompjutera, tableta i mobitela, dok stariji nude bolju ekspertizu ručnih radova i analogne tehnologije. Na taj se način kod svih sudionika razvija i senzibilitet za razumijevanje i prihvaćanje umjetničkih formata s kojima su do tad bili manje ili nikako upoznati.

Međusobnim povezivanjem unutar lokalne zajednice bi se kroz zajedničko suočavanje s umjetničkim stvaralaštvom razvijala redovna i obrazovana publika koja nastavlja posjećivati umjetničke sadržaje koji će se nuditi u njihovom okruženju. Takav pristup doprinosi razvoju društvene kritičke svijesti, te argumentiranog kritičkog pristupa umjetničkom djelu na način da se kroz umjetničko stvaralaštvo obrađuju aktualne društvene teme, kako općeg, tako i lokalnog karaktera.

Imate priliku biti dio potpuno drugačijeg kulturno umjetničkog programa, zato se prijavite i osigurajte svoje mjesto na radionici jer broj prijava je ograničen!
Prijave su otvorene do 2. lipnja 2021.

Plan radionice Preuzmi
Prijavni obrazac Preuzmi

…………………………………..

Edukacija je dio projekta KEC (Kreativno edukativni centar u zgradi Murai) sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, odobren je za sufinanciranje na pozivu „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“ u iznosu od 1.459.794,22 kn, 85% iz proračuna EU + 15% iz državnog proračuna. Projekt traje 24 mjeseci. Korisnik: Platforma za Društveni centar Čakovec. Partner: Međimurska županija.