Aktivizam, Nekategorizirano

Sudjelovali u Zelenoj čistki i flash mobu

Prikupili su više od tone otpada
Prikupili su više od tone otpada

U udruzi Zora je i u travnju bilo radno, što potvrđuju provedene aktivnosti u sklopu projekta “Aktivno (su)djelovanje mladih za bolju lokalnu zajednicu”.

Udruga Zora se u sklopu istoimenog projekta priključila akciji “Zelena čistka” koju je 22. travnja organizirala Općina Domašinec, a u akciji je sudjelovalo 92 mještana od kojih je 11 članova bilo iz udruge Zora. Ukupno je prikupljeno 1680 kilograma miješanog komunalnog otpada što je dokaz da je akcija prošla odlično zahvaljujući mještanima i volonterima koji su čistili od ranih jutarnjih sati.

Tjedan kasnije, 29. travnja je u sklopu projekta, a povodom “Dana Međimurske županije 2017.” provedena i plesna aktivnost – flash mob koji je u svijetu popularan način privlačenja pažnje i širenja pozitivne energije kroz ples.

– Zajedno s 20-ak volontera/ki udruge Zora i sudionica rekreativne grupe te njihovom voditeljicom zumbe Eni Debelec odrađene su tri probe u dvorani Caffe bara ČAK. Prethodnom dobrom pripremom i uvježbavanjem, svi zajedno su zaplesali 29. travnja u 10.30 sati na Trgu Republike u Čakovcu i tako u centru grada pripremili plesno iznenađenje – kaže Monika Malenica, voditeljica projekta.

Flash mob na središnjem čakovčekom trgu
Flash mob na središnjem čakovčekom trgu

Cilj ovih aktivnosti je jačanje kapaciteta mladih koji imaju pravo na aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici, bilo kroz akciju kao što je zelena čistka, ples ili neki drugi oblik djelovanja.

– Pomno osmišljenim aktivnostima uključujemo, educiramo i mentoriramo udruge/inicijative mladih i za mlade na temu aktivizma u lokalnoj zajednici, volonterskih akcija i uključivanja volontera, organiziranja kampanja i akcija, povezivanja i jačanja vidljivosti u lokalnoj zajednici te poticanja uključivanja mladih.

Mlade ćemo sudjelovanjem na edukativno mentorskom ciklusu kao i u svim aktivnostima javne kampanje na području 2 županije poticati za preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnog građanina u različitim dijelovima društvenog života i rješavanju pojedinih društvenih problema.

Na kraju projekta će imati sva potrebna znanja za samostalnu provedbu aktivnosti u svojim udrugama, biti umreženi za sadašnje i buduće aktivnosti te povećati svoju vidljivost na lokalnom i/ili nacionalnom području – ističu u udruzi Zora.

Projekt „Aktivno (su)djelovanje mladih za bolju lokalnu zajednicu“ provodi Udruga Zora kao nositeljica, s partnerima udrugom mladih “Mladi u EU” iz Šibenika, Centrom za kulturu Čakovec i njihovim programom Kino za mlade, te svim srednjim školama iz Međimurske županije. Projekt je financijski podržalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Grad Čakovec, a njegova je vrijednost 92.888 kuna.

Maja Celing Celić