Hrvatska, Nekategorizirano

SuKultura – Muzej odbačenih predmeta

U subotu, 17.4.2021., Centar za kulturu Novi Zagreb na jedan dan otvorit će privremeni ured za zaprimanje odbačenih predmeta, a isti dan navečer u Galeriji će biti izložba uz performans, gdje će posjetitelji moći udomiti predmete koji im se svide.

Muzej odbačenih predmeta interdisciplinarni je projekt velikogoričkog obrta Plartorma i udruge Trećeprostor iz Zagreba kojim se nastoji povezati kulturu i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija. Kroz kulturne sadržaje jača se svijest građana/publike o održivom razvoju i zero waste konceptu. Riječ je o virtualnom muzeju onih predmeta koje su za pojedince izgubile vrijednost zbog čega su pretvorene u smeće, a mi im, kroz umjetnost i izvedbu, pokušavamo dati novu vrijednost.

Pozivaju se građani da u vremenu od 10 do 16 sati u ured donesu predmete koje su odlučili baciti (jedna osoba- jedan predmet- jedna priča) nakon čega će ih autorice projekta fotografirati i zaprimiti. U 19 sati bit će otvorenje izložbe prikupljenih predmeta i popratni umjetnički performans i diskusija, a publici su izloženi primjerci ponuđeni na udomljavanje.

O samom događaju više možete doznati na Facebook događaj

Program se održava u sklopu platforme SuKultura.

Vijeće SuKultura novi je model programskog vijeća koji se bavi promicanjem sudioničkog upravljanja u kulturi. Vijeće razmatra potrebe lokalne zajednice i prema njima promišlja, odabire i predlaže dio godišnjeg kulturno-umjetničkog i edukativnog programa. Vijeće SuKultura dio je projekta koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.