Aktualno, Nekategorizirano

Trešnjevački plac postaje besplatno ljetno kino

Trešnjevački plac u Zagrebu u subotu, 10. srpnja, po šesti put postaje besplatno ljetno kino, u organizaciji projekta “Muzej susjedstva Trešnjevka – živa baština”.

“Kino na placu” otvorit će se kratkim dokumentarnim filmom “Sretan rođendan, mama!“ redateljice Bernarde Cenkovčan, u kojemu redateljica dokumentira napetu proslavu majčinog rođendana.

Drugi film na programu je debitantski igrani film “Prijateljice” američke redateljice Claudije Weill, dramedija koja prati živote i odnos dvije djevojke na pragu zrelosti.

Jedna od njih pokušava se probiti kao fotografkinja, a druga kao spisateljica. Dok pregovara o prvoj samostalnoj izložbi, Susan se snalazi fotografirajući vjenčanja, a Alice se impulzivno udaje, seli i pokušava pronaći smisao u odluci da bude kućanica.

Po riječima kustosice filmskog programa Barbare Gregov, u odnosu na feminističku estetiku koja se temelji na kritici filma kao medija, film “Prijateljice” se prije svrstava u “zagovaračku” tendenciju – teži se senzibilizaciji publike i zato se toliko ne pribjegava formalističkim eksperimentima, koliko se izaziva poistovjećivanje, nudi afirmativne, “mekše” reprezentacije “običnih” žena.

No danas, zahvaljujući prije svega interesu mnogih feminističkih teoretičarki za ženske popularne žanrove od 80-ih naovamo, mjesto filma “Prijateljice” u feminističkom je kanonu neosporno.

“Osim što donosi autentičan, a ne idealiziran ili sentimentalan prikaz ženskog prijateljstva kakav je dotad dominirao te tako ruši patrijarhalnu ideju o ženskom prijateljstvu kao privremenoj vezi koju u konačnici zamjenjuje ili čiji intenzitet nužno umanjuje brak, film daje kompleksan prikaz uvjeta i pozicije mladih žena, prvenstveno umjetnica, na tržištu rada”, ustvrdila je.

Kako je objasnila, redateljica je tako postavila temelje mnogim suvremenim feminističkim serijama i filmovima koje tematiziraju snalaženje mladih žena u velikom gradu, od kultne “Seks i grad“, preko “Djevojaka“ Lene Dunham do nezavisnih filmova poput “Frances Ha” Noah Baumbacha.

Projekt “Muzej susjedstva Trešnjevka – živa baština” financijski podržavaju Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture i medija RH. Godišnji program BAZE podržava Zaklada “Kultura nova”. (Hina)