Aktualno, Nekategorizirano

Tribina: Znanstvena postignuća i korištenje tehnologije u radu s djecom s teškoćama

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET poziva na tribinu “Znanstvena postignuća i korištenje tehnologije u radu s djecom s teškoćama” koja će se održati u petak, 3. veljače u 17:00h, live stream na Facebook stranici STEM ZA SVE.

Tribina je namijenjena svim odgojno-obrazovnim djelatnicima, terapeutima, roditeljima, asistentima i ostalima koji rade s djecom s teškoćama u razvoju kako bi im se približila edukativna tehnologija, kao i asistivna tehnologija koja olakšava komunikaciju s djecom i mladima s teškoćama u razvoju, ali i mogućnosti njezine primjene za ovladavanje STEM vještinama, osobito vještinama kodiranja i programiranja.
Bez obzira na teškoće u razvoju mnoga djeca i mladi imaju priliku razvijati digitalne kompetencije i matematičko-logičke kompetencije koje im mogu pomoći da budu uspješniji u školovanju i odabiru adekvatnog zanimanja prilagođenog njihovim kapacitetima. Na ovoj tribini raspravljat će se o načinima postizanja navedenih ciljeva kroz praktičnu primjenu komunikacijskih uređaja u radu s djecom s teškoćama.

Edukativna tribina uključuje gostovanje stručnjakinja iz područja rada s djecom s teškoćama u razvoju:
1. Renata Šimunko, CARNET i projekt ATTEND, diplomirani lingvist i informatolog.
Projekt “Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju” – ATTEND ima cilj osigurati jednake obrazovne mogućnosti djeci s teškoćama u razvoju kroz opremanje odgojno-obrazovnih ustanova asistivnom tehnologijom i obrazovanjem njihovih djelatnika. Nositelj projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, a provođenje se odvija u partnerstvu s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu (ERF) i Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), uz sudjelovanje islandskih partnera – Odjela za obrazovanje i mlade grada Reykjavika.

Pored ustanova koje sudjeluju u projektu, krajnji korisnici projekta su i odgojno-obrazovni djelatnici u ustanovama te posredno djeca i njihovi roditelji.
2. Renata Pinjatela, izv. prof. dr. sc., Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet (ERF). Izvanredna profesorica na Odsjeku za motoričke poremećaje, kronične bolesti i art-terapije, voditeljica preddiplomskog studija Rehabilitacija i diplomskog studija Edukacijska rehabilitacija, voditeljica Laboratorija za asistivnu tehnologiju – AT Lab
3. Ivana Vinceković, mag. rehab. educ., stručni suradnik na projektu ATTEND.
4. Nikolina Majdak, mag. rehab. educ., Udruga za Autizam – Zagreb, predstavljanje rada udruge i projekta uključivanja djece iz spektra u STEM radionice kao oblik konstruktivnog provođenja slobodnog vremena.
Moderator: Mirjana Markovinović, izvršna direktorica Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize (HSUCDP).

Tribinu će se provesti u online obliku kako bi se omogućilo sudjelovanje što većeg broja zainteresiranih s područja cijele Hrvatske, a istu možete pratiti uživo na Facebook stranici projekta „STEM ZA SVE“
KADA: u petak, 3. veljače od 17 do 19 sati
GDJE: live stream na Facebook stranici STEM ZA SVE https://web.facebook.com/STEMzasve

Projekt STEM ZA SVE sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.