Hrvatska, Nekategorizirano

U Društvenom centru u Lovreću izložba: Laurentius – radostan, kreativan i koristan

Udruga „Kolajna ljubavi“ u Društvenom centru Laurentiusu u Lovreću u srijedu 15. rujna 2021.  s početkom u 17 h otvara izložbu pod nazivom „Laurentius – radostan, kreativan i koristan“. Na izložbi će biti prezentirana mala remek djela koje su iznjedrile dječje ruke našeg kraja s ciljem promicanja kreativnosti i stvaralaštva, navodi se u priopćenju.

Tako ćete imati priliku vidjeti kamene kućice koje su u duhu kulturne baštine Imotske krajine karakteristične za naše podneblje. Kućice su izrađivali školarci iz Prološca pod vodstvom Josipe Rimac Vlajčić iz Kulturne Udruge mladih „K.U.M. Proložac“.

Udruga je kroz svoje radionice uz pomoć malih i velikih sudionika izrađivala aranžmane od prepoznatljivog imotskog bilja, šarene ribice i ptičice od recikliranih materijala, a oslikavali su glinene tegle, izrađivali pužiće od terakote, ali su i kroz razne dokumentarce najmlađe učili o znamenitostima našeg kraja.

Na izložbi ćete se moći bolje upoznati sa tradicionalnim predmetima poput stapa i lopara, koje su naši posjetitelji izrađivali od terakote i glinamola, kao i s načinom kako tikve pretvoriti u ukrasne vaze. Sve to su izrađivala djeca iz Krivodola pod budnim okom Vesne Ujević iz Kulturno-umjetničke udruge „Ujević“.

Kroz naše aktivnosti nastojimo promicati svijet o recikliranju pa smo tako prošli tjedan oslikavali i ukrašavali višekratne platnene vrećice. Osim što su ekološki prihvatljivije, s našim „dizajnom“ postaju i pravi modni dodatak.

No ima tu još mnoštvo drugih i fantastičnih rukotvorina koje su proizašle iz naše „tvornice“.

Kroz rad našeg centra koji djeluje već pola godine uvjerili smo se kako u našoj zajednici postoji puno kreativaca čija ćemo Vam djela prezentirati u srijedu. Dođite i podržite ih!

Sudionici u sklopu naših dnevnih boravaka imaju priliku sudjelovati i na aktivnostima poput male škole engleskog jezika, stolnog tenisa, plesu, gledanju crtanih i dokumentarnih filmova, oslikvanju lica, igranju raznih društvenih igara – – ističe udruga.

Izgradnju i funkcioniranje Društvenog centra Laurentius je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda pa su sve aktivnosti besplatne.

Cilj je pružiti zanimljive aktivnosti kroz korištenje javnog prostora kao prvog društvenog centra u Imotskoj krajini. Provodi ga udruga “Kolajna ljubavi” u suradnji s općinom Lovreć i partnerskim udrugama Zavičajnom eko udrugom „Ričice“, Kulturno umjetničkom udrugom „Ujević“, Centrom za održivi razvoj Imotski “IMO-info” i Kulturnom udrugom mladih “K.U.M. PROLOŽAC”.

Kalendar naših aktivnosti i sve novosti možete pratiti putem naše web stranice: https://laurentius.com.hr/ , putem Facebook: Društveni centar laurentius te putem Instagrama: drustvenicentar_laurentius_.