Hrvatska, Nekategorizirano

U Osijeku predstavljen je Fond za aktivno građanstvo u Republici Hrvatskoj

Uvodnom konferencijom u Osijeku predstavljen je Fond za aktivno građanstvo u Republici Hrvatskoj financiran sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora u razdoblju 2014. – 2021.

Upravitelji Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj – Zaklada Slagalica, Zaklada Solidarna, udruga SMART i krovna mreža slovenskih nevladinih organizacija CNVOS otvorili su pozive za financijsku podršku velikim projektima i Ad-hoc akcijskim projektima. Riječ je o prva dva poziva, od ukupno šest planiranih, usmjerena organizacijama civilnog društva u Republici Hrvatskoj u okviru Programa Fonda.

„Tijekom proteklih godinu dana konzorcij je intenzivno radio na programiranju i pripremama javnih poziva za dodjelu financijskih podrški organizacijama civilnog društva koje djeluju u prioritetnim područjima Programa. Iznimna nam je čast predstaviti Fond za aktivno građanstvo u Republici Hrvatskoj i njime najaviti otvorene pozive usmjerene organizacijama civilnog društva u Hrvatskoj“ – istaknula je u ime Upravitelja Fonda upraviteljica Zaklade Slagalica, Branka Kaselj.

Fond će omogućiti financijsku podršku i osnaživanje kapaciteta sektora i organizacija civilnog društva s ciljem jačanja njihove uloge i djelovanja u promicanju demokratskog sudjelovanja, aktivnog građanstva i ljudskih prava u Hrvatskoj te bilateralnu suradnju s organizacijama iz država darovateljica (Island, Lihtenštajn i Norveška).

„Civilno društvo važan je element funkcioniranja demokracije, ima važnu ulogu u očuvanju europskih vrijednosti, političkog obrazovanja i participacije, a njegovu važnost prepoznale su i sve članice Europske unije i Europskog gosporadskog prostora. Norveška zajedno s Islandom i Lihtenštajnom osigurava blizu 200 milijuna eura za jačanje civilnog društva u 15 zemalja EU-a. Naš fokus je na ljudskim pravima, socijalnoj pravdi i dobrom upravljanju, a nadamo se i suradnji između norveških i hrvatskih organizacija civilnog društva.” – izjavio je veleposlanik Kraljevine Norveške Haakon Blankenborg.

Projektni prijedlozi moraju doprinijeti jednom (ili više) prioritetnih područja Programa:
– Demokracija, aktivno građanstvo, dobro upravljanje i transparentnost;
– Ljudska prava i jednako postupanje kroz prevenciju diskriminacije na temelju rase ili etničkog podrijetla, religije ili uvjerenja, roda/spola, invaliditeta, starosti, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta;
– Socijalna pravda i društveno uključivanje ranjivih skupina;
– Rodna ravnopravnost i prevencija rodno uvjetovanog nasilja;
– Okoliš i klimatske promjene.

Detaljne informacije o otvorenim pozivima i programu Fonda dostupne su na mrežnoj stranici www.acfcroatia.hr