Hrvatska, Nekategorizirano

U Petrinji krenula provedba EU projekta pomoći braniteljima i njihovim obiteljima

foto HINA/ Kristina JAKOPOVIĆ

Projekt “Pomozimo zajedno“, koji provodi Humanitarna udruga i zaklada “fra Mladen Hrkać“ i Udruga Specijalne jedinice policije OSA Sisak, namijenjen je pomoći braniteljima i njihovim obiteljima s potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije, koja se, osim s epidemijom, nosi i s obnovom.

Vrijednost projekta “Pomozimo zajedno“ je nešto veća od 463.770 kuna, od čega je 85 posto financirano iz Europskoga socijalnog fonda i 15 posto iz državnog proračuna. Osigurani novac služi za provedbu usluga i aktivnosti u trajanju od godinu dana, što je počelo lani u studenome.

Ovaj tjedan u Petrinji se održava edukacija „Kinaesthetics“, „Pokretom do zdravlja“ i „Unaprjeđenje zdravlja hrvatskih branitelja“.

Tajnik Udruge Specijalne jedinice policije OSA Sisak Željko Gršić, koji je ujedno i koordinator projekta na terenu, rekao je da je njegovo provođenje bitno i za tu udrugu jer je težište i na povećanju njezinih kapaciteta.

“U okviru projekta za nastavak našeg djelovanja u pomoći članovima braniteljima na području županije dobili smo na korištenje vozilo kojim svakodnevno obilazimo najteže pogođene branitelje. Budući da nam je u potresu teško oštećen ured udruge u Sisku, u nabavi je uredski kontejner za našu udrugu”, rekao je Gršić.

foto HINA/ Kristina JAKOPOVIĆ

“Drago nam je što smo između svih braniteljskih udruga s područja županije baš mi odabrani da kao udruga partnerski sudjelujemo, čime je potvrđeno da kontinuirano pomažemo svojim članovima i braniteljima od potresa pa do danas”, istaknuo je.

Jedan od polaznika edukacije je i umirovljeni hrvatski branitelj, ratni vojni invalid Nikola Škrinjar, koji je izjavio da su edukacije iznimno važne za njih i njihove obitelji te osobe u široj zajednici kojima je takav oblik stečenog znanja primjenjiv i koristan za kvalitetniji život, za bolje održavanje zdravlja.

“Kao osoba bez desne šake, sam shvatio i naučio na koje načine što normalnije i kvalitetnije živjeti s time, ali i sebi olakšati svakodnevne poslove i svakodnevni život”, rekao je.

U sklopu projekta „Pomozimo zajedno“ provode se mnoge aktivnosti – psihosocijalna i ljudska potpora, zdravstvena pomoć i pomoć u sitnim poslovima.

U Glini su tako održane četiri edukacije s temom komunikacijskih vještina i psihosocijalne pomoći nakon proživljene traume.

Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ gotovo 10 godina znači i drugi dom za tisuće osoba i članova njihovih obitelji koji dolaze u Zagreb na liječenje iz svih krajeva Hrvatske, BiH i šire. Sveobuhvatna pomoć i potpora besplatna je za svakoga, neovisno o dobi, bolesti, nacionalnosti i vjeroispovijesti. Udruga se osobito brine o pripadnicima

foto HINA/ Kristina JAKOPOVIĆ

socijalno osjetljivih skupina, starijim osobama, djeci s teškoćama u razvoju, beskućnicima, osobama s invaliditetom i braniteljima kako bi povećala stupanj njihove socijalne uključenosti.