Hrvatska, Nekategorizirano

U Požegi se otvara Društveni centar za rekreaciju i rehabilitaciju osoba s invaliditetom

Društvo multiple skleroze Požeško-slavonske županije poziva na svečano otvorenje Društvenog centra za rekreaciju i rehabilitaciju osoba s invaliditetom. Otvorenje će se održati u subotu, 17. listopada 2020. godine s početkom u 11 sati u vanjskom prostoru Centra, na adresi Matije Gupca 6, Požega.

Društveni centar se otvara u okviru projekta “Most Suradnje”- društveni centar za rekreaciju i rehabilitaciju osoba s invaliditetom koji je ugovoren za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice”.

Društvo multiple skleroze Požeško slavonske županije, kao nositelj projekta, i partneri Grad Požega i Udruga “Oppidum” žele osnivanjem Društvenog centra i kroz brojne  aktivnosti projekta koje će se odvijati stvoriti preduvjete za smanjenje socijalne isključenosti osoba s invaliditetom. Provedbom aktivnosti očuvanja zdravlja, edukacije za korištenje IT tehnologije, individualnom podrškom stručnjaka, organizacijom raznih aktivnosti i organiziranjem slobodnog vremena uz potporu volontera, Centar će dati prilike za socijalnu integraciju marginaliziranih skupina, te uz navedeno, najvažnije je, to će biti prostor za osobe s invaliditetom u kojem će moći ostvariti sve svoje edukacijske, društvene i socijalne potrebe i želje.

Centar trenutno provodi brojne aktivnosti, među njima su individualna fizikalna rehabilitacija za osobe oboljele od multiple skleroze, osobe starije životne dobi, osobe sa različitim zdravstvenim smetnjama i stupnjem invalidnosti, provode se i sportske radionice, radno terapeutske aktivnosti. Volonterskim doprinosom  psihologinja Magdalena Živković i magistra kliničke psihologije Barica Urh redovno održavaju radionice i podrška su, ako zatreba svim korisnicima Centra.

– I, ono što jako veseli sve korisnike Centra, u petak, 9. listopada, planira se posjeta Udruzi djece i mladih s poteškoćama u razvoju “Zvono” u Belišću, koja provodi slične projekte, rade sa marginaliziranim skupinama s kojima smo usko povezani, te imaju razvijen rehabilitacijski i regionalni centar. Želimo vidjeti primjer dobre prakse i stvoriti mrežu suradnika za buduće projekte – zaključuje Marijana Šijan, koordinatorica projekata/programa Društva multiple skleroze Požeško-slavonske županije.