Hrvatska, Nekategorizirano

Odred izviđača “Zelena patrola” Rajić potpisao ugovor za prvi EU projekt “Kulturni centar za mlade Jazavica”

Odred izviđača “Zelena patrola” Rajić potpisao je svoj prvi europski ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, i to iz Europskog socijalnog fonda, za projekt Kulturni centar za mlade Jazavica. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.989.400,01 kuna, a partneri na projektu su Grad Novska, Udruga mladih Novska i Atletski klub “Novljanska grupa atletičara”.

Udruga izviđača “Zelena patrola” Rajić i partneri projektom žele osnažiti kapacitete i znanja postojećih OCD-ova posebice onih koji uključuju djecu i mlade u svoje redovne aktivnosti.

Uz navedeno jedan od ciljeva projekta je i mladima iz ruralnih dijelova grada Novske i okolnih naselja osigurati i pružiti razne mogućnosti u okviru raznih edukativnih i sportsko-rekreativnih radionica i organizacija slobodnog vremena s ciljem povećanja njihove uključenost u društveni život grada i okolice.

S obzirom da u gradu i okolici ne postoji adekvatan i slobodan prostor dovoljne veličine koji bi se koristio isključivo za provođenje edukacija za potrebe osnaživanja rada i djelovanja udruga, provođenje redovnih aktivnosti lokalnih udruga, ali i organizacije aktivnosti usmjerenih djeci i mladima, uspostavljanjem Društveno-kulturnog centra riješio bi se navedeni problem. Društveno-kulturni centar smjestio bi se u postojećem prostoru Udruge izviđača u naselju Jazavica kojeg udruga već koristi za djelovanje. Kako bi se u Društveno-kulturnom centru neometano odvijale i provodile sve planirane aktivnosti potrebna je adaptacija postojećeg krovišta i uređenje prostora.

Republiku Hrvatsku zahvatio je trend odlazaka mladih u inozemstvo, posebice odlazak mladih socijalno isključenih osoba iz ruralnih sredina u veće gradove radi daljnjeg obrazovanja, zaposlenja. Ovaj projekt pokušat će osigurati i pružiti im razne mogućnosti u okviru edukativnih aktivnosti, organizacije slobodnog vremena, poticanja preventivnih aktivnosti u okviru očuvanja zdravlja, kako bi mladi dobili poticaj i odlučili se na ostanak u svojim sredinama.

Projekt je odobren na pozivu „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“ temeljem druge Odluke o financiranju.