Aktualno, Nekategorizirano

U Rijeci IDAHOBIT tjedan borbe protiv homofobije

Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ i riječki ogranak udruge studenata/ica medicine CroMSIC Rijeka pozivaju sve zainteresirane na IDAHOBIT tjedan od 17. do 21. svibnja 2021. godine.

Nizom aktivnosti uživo i online, devetu godinu zaredom u Rijeci obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (International Day Against Homophobia, Biphobia and Transphobia – IDAHOBIT) koji se 17. svibnja diljem svijeta obilježava u više od 130 zemalja.

Podsjećamo, u Hrvatskoj se IDAHOBIT obilježava od 2011. godine odlukom Hrvatskog sabora kao dio Nacionalne politike ravnopravnosti spolova, a Rijeka je jedini grad koji službeno sudjeluje isticanjem zastave duginih boja na pročelju Gradske vijećnice tog dana još od 2013. godine.

Ovogodišnja globalna tema IDAHOBIT-a je “Zajedno: Odupiranje, podržavanje, iscjeljenje!” (Together: Resisting, Supporting, Healing!) u namjeri da se ukaže na teške posljedice koje sa sobom donosi pandemija kao i na važnost pružanja međusobne podrške i povezivanja. U doba pandemije povećano je nasilje koje lezbijke, gejevi, transrodne, interspolne i queer osobe trpe u svojim obiteljima i okolini, uz niz drugih društvenih problema poput nedostupnosti specifičnih zdravstvenih usluga, psihosocijalne skrbi te izloženosti govoru i zločinima iz mržnje.

LORI i CroMSIC pozivaju građane i građanke na događaje u sklopu IDAHOBIT tjedna uz želju da zajedno doprinesemo atmosferi razumijevanja i podrške, nasuprot strahu i nasilju. Svi Riječani i Riječanke mogu biti ponosni/e i na isticanje zastave duginih boja na gradskoj vijećnici povodom ovog međunarodnog dana, time naš grad staje uz bok sa svim onim svjetskim gradovima i institucijama koji će istim tim činom pokazati da prepoznaju i štite vrijednosti kao što su ravnopravnost, empatija i međusobno uvažavanje – zaključuje se u priopćenju udruge LORI.

Program IDAHOBIT tjedna možete vidjeti na mrežnoj stranici udruge LORI ovdje.