Hrvatska, Nekategorizirano

U Zagrebu svečano otvoren novoadaptirani Društveni centar Borovje

U srijedu, 6. listopada 2021., održano je svečano otvorenje Društvenog centra Borovje, programa Hrabrog telefona čiji je cilj prevencija neprihvatljivog ponašanja djece i mladih i podizanje kvalitete života u lokalnoj zajednici. Povod svečanog otvorenja je adaptacija prostora Društvenog centra Borovje, navodi u priopćenju Hrabri telefon.

Govornici na svečanom otvorenju bili su dr. sc. Romana Galić, izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom; Hana Hrpka, predsjednica Hrabrog telefona; Antonija Hojt Ilić, voditeljica Društvenog centra Borovje; Ivana Šešo, predstojnica Podružnice Obiteljski centar za Grad Zagreb; Branka Štefok Bojadžija, ravnateljica Osnovne škole Borovje i Vesna Flegar Vondra, stručna suradnica pedagoginja u Dječjem vrtiću Savica.

Hana Hrpka, predsjednica Hrabrog telefona, istaknula je kako Hrabri telefon djeluje na području lokalne zajednice Borovje već 20 godina tijekom kojih je aktivnostima obuhvaćeno više od 4000 djece kroz 10 000 radionica. Veliki doprinos radu Društvenog centra Borovje (do nedavno Dječje kuće Borovje) dalo je oko 1000 volontera, studenata/ca pomagačkih fakulteta koji na godišnjoj razini ostvare više od 3500 volonterskih sati.
Voditeljica Društvenog centra Borovje, Antonija Hojt Ilić, predstavila je sam projekt, njegove rezultate i planove za dalje. Na otvorenju su sudjelovale i institucije s kojima Društveni centar Borovje uspješno surađuje i zajednički pokreće različite inicijative s ciljem podizanja kvalitete obiteljskog života.

Ivana Šešo, predstojnica Podružnice Obiteljski centar za Grad Zagreb, Branka Štefok Bojadžija, ravnateljica Osnovne škole Borovje i Vesna Flegar Vondra, stručna suradnica pedagoginja u Dječjem vrtiću Savica, govorile su o suradnji s „Društvenim centrom Borovje“ i značaju provedbe ovakvih i sličnih projekata za lokalnu zajednicu. Istaknuta je nužnost postojanja ovakvih Centara na području čitavoga Zagreba naročito iz razloga što se kroz Društveni centar Borovje roditeljima i široj javnosti nude brojne usluge koje su im prijeko potrebne poput pružanja psihosocijalnog savjetovanja i podrške roditeljima i djeci, usluga pomoći pri učenju i logopedskih vježbi za djecu.
Službeni dio svečanog otvorenja zaključila je dr. sc. Romana Galić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, koja je također istaknula nužnost i korisnost postojanja Društvenog centra Borovje za lokalnu zajednicu te iskazala zadovoljstvo sudjelovanjem Grada Zagreba na ovom programu od njegovih samih početaka pa i tijekom ove godine kao partneri na projektu „Društveni centar Borovje“.

U svečano otvorenje bila su uključena i djeca, korisnici usluga Društvenog centra Borovje koja su održala recitaciju o Centru.

O DRUŠTVENOM CENTRU BOROVJE
„Hrabri telefon“ na području lokalne zajednice Borovje još od 2001. godine provodi program prevencije neprihvatljivog ponašanja Dječja kuća Borovje, posvećen unaprjeđenju kvalitete obiteljskog života na čijim temeljima počiva Društveni centar Borovje.
U studenome 2020. godine, Hrabrom telefonu su dodijeljena sredstva zahvaljujući kojima „Dječja kuća Borovje“ postaje „Društveni centar Borovje“, čime širi svoje aktivnosti i djelovanje na različite ciljane skupine. Projekt se provodi u partnerstvu s Gradom Zagrebom, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a njegov cilj je prevencija neprihvatljivog ponašanja djece i mladih, i podizanje kvalitete života lokalne zajednice.
Jednogodišnji projekt ukupne vrijednosti 932.580,38 kn bespovratnih sredstava osiguranih iz Europskog socijalnog fonda (85%) i državnog proračuna Republike Hrvatske (15%), završava u studenome 2021., a tijekom godine održane su brojne aktivnosti namijenjene djeci, mladima i obiteljima sa područja grada Zagreba s naglaskom na gradsku četvrt Peščenica, a koje su pridonijele razvoju društvenog života zajednice.