Hrvatska, Nekategorizirano

Udruga umirovljenika grada Delnice završila svoj prvi EU projekt

U Lovačkom domu u Delnicama potkraj prošlog tjedna (20.10.2022.) održana je završna konferencija projekta „Aktivni umirovljenici u Gorskom kotaru – program poticanja aktivnog starenja na području Gorskog kotara“ koji je provodila Udruga umirovljenika Grada Delnica u partnerstvu s gradom Delnice.

Projekt je ugovoren za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu ”Pridruži se – Aktivni u mirovini“ – Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika. Vrijednost projekta je 1.412.899,00 kuna.

Projekt se u 29-mjesečnom razdoblju bavio jačanjem kapaciteta Udruge umirovljenika Grada Delnica za provedbu programa aktivnog starenja kako bi se povećala kvaliteta života i socijalna uključenost umirovljenika na području Delnica i Gorskog kotara. Tijekom trajanja projekta ostvarena je suradnja s istovjetnim umirovljeničkim udruženjima u osam od devet goranskih gradova i općina.

Prema riječima voditelja projekta Matije Kezelea tijekom projekta je održano više od 500 raznih aktivnosti, radionica, tečajeva, edukacija, predavanja o zdravlju, o pravima umirovljenika, održana su 32 izleta u prirodu, brojne kreativne likovne i književne radionice, zborno pjevanje, rekonstruirano je i uređeno dvorište udruge umirovljenika Delnice, uspostavljen Volonterski centar Delnice u sklopu kojeg se izrađuje baza volontera i baza organizatora volontera u Delnicama.

– Volonterski centar će pružati usluge obrazovanja, informiranja te koordinacije volonterstva, ponajprije u delničkoj lokalnoj zajednici, ali i ostalim dijelovima Gorskog kotara, s posebnom posvećenosti kreiranju programa namijenjenih pripadnicima “treće životne dobi” – kazao je Kezele.

Predsjednica Udruga umirovljenika grada Delnice Ljubica Vujnović izrazila je zadovoljstvo provedbom ovoga velikog i prvog europskog projekta udruge i bez obzira na poteškoće, među kojima je pandemija koronavirusa bila najveća, istakla je da iskustvo provedbe projekta daje snagu da se udruga prijavi i na druge natječaje kako bi opet delničkim umirovljenicima pružili aktivnosti koje život treće dobi čine ljepšim i kvalitetnijim.