Aktualno, Nekategorizirano

Upitnik za mlade koji žele biti dio strukturiranog dijaloga

O problemima i potrebama mladih najbolje znaju upravo oni sami
O problemima i potrebama mladih najbolje znaju upravo oni sami

Nacionalna radna skupina za strukturirani dijalog s mladima izradila je upitnik za sve one koji žele biti dio strukturiranog dijaloga, ali nisu u mogućnosti uživo iznijeti svoje mišljenje sudjelujući na nekom od konzultativnih susreta s mladima.

Riječ je o kratkim pitanjima koja onome tko ih ispunjava služe kao pomoć kako bi lakše iznio svoje stavove o temi aktualnog ciklusa i na taj način sudjelovao u oblikovanju politika koje se tiču svih mladih u Hrvatskoj i EU.

– Temeljem tvojih i odgovora drugih mladih nastat će zajedničke preporuke koje će omogućiti da mladi u Hrvatskoj i EU sudjeluju u današnjoj raznolikoj, povezanoj i uključivoj Europi kao njezini punopravni građani.

O problemima i potrebama mladih najbolje znaju upravo oni sami, a o njihovoj budućnosti nikako ne bi trebali odlučivati drugi umjesto ili mimo njih. EU te pita jer joj je tvoje mišljenje važno! Stoga ispuni ovaj upitnik, sudjeluj u donošenju odluka te učini nešto za svoju budućnosti već danas – poručuju.

Europska unija od 2009. provodi konzultacije u okviru kojih mladi imaju priliku iznijeti svoja mišljenja i prijedloge te na taj način utjecati i oblikovati europsku politiku koja ih se izravno tiče. Taj se proces zove strukturirani dijalog s mladima, a u Hrvatskoj se nastoji približiti mladima pod sloganom „EU pita“.

Kroz strukturirani dijalog tijela javne vlasti, uključujući institucije Europske unije, savjetuju se s mladim ljudima o određenim temama koje su od velike važnosti za populaciju mladih diljem Europe. Cilj je osigurati da preporuke i mišljenja mladih ljudi nađu svoje mjesto u nacionalnim i europskim politikama za mlade kako bi se poboljšala kvaliteta njihova života i unaprijedio položaj mladih u određenom području.

Do sada su provedena četiri 18-mjesečna ciklusa strukturiranog dijaloga na teme zapošljavanja mladih, sudjelovanja mladih u demokratskom životu, društvene uključenosti mladih i osnaživanje mladih za političko sudjelovanje.