Hrvatska, Nekategorizirano

Uz mentorstvo Ive Pervana osobe sa sindromom Down fotografirale gradske znamenitosti u Splitu

Članovi splitske “Udruge Sindrom Down 21” u ponedjeljak su foto šetnjom u starog gradskoj jezgri fotografirali arhitektonske znamenitosti u tom gradu za svoju izložbu koja će se otvoriti 21. prosinca ove godine.

Ova je foto šetnja organizirana na poticaj Prokulture – Opservatorija kulturnih politika kako bi se pomoglo osobama sa sindromom Down da se ne osjećaju izolirano.
Predsjednica Prokulture Nansi Ivanišević je izvjestila kako je upućen poziv svim gradovima u Hrvatskoj u kojima postoje udruge za osobe sa sindromom Down da se priključe akciji u kojoj bi te osobe fotografirale znamenitosti u svojim gradovima.

“Ove godine ćemo 21. prosinca u Splitu u Kući jezika i kulture na Peristilu otvoriti izložbu fotografija koje su foto šetnjom kroz Split snimili članovi splitske ‘Udruge Sindrom Down 21’, a za sljedeću godinu planiramo organizirati takve foto šetnje i izložbe i u drugim gardovima u Hrvatskoj u kojima postoje udruge da sindromom Down te prirediti i zajedničku izložbu fotografija na nacionalnoj razini”, rekla je Ivanišević.

Objasnila je da se takvim angažmanom želi pomoći osobama sa sindromom Down, koje imaju svoje posebne potrebe i svoj pogled na svijet, da ih se uključi u društvene tokove kako se ne bi osjećali izolirano.
Mentor foto šetnje u Splitu je fotograf Ivo Pervan koji je istaknuo kako se odazvao pozivu iz Prokulture jer je to “hvale vrijedna akcija” koja predstavljati osvježenje i poticaj tim osobama koje imaju posebne potrebe.

“Ja tim mladim ljudima prilikom foto šetnje objašnjavam kako snimati primjerice arhitekturu da na fotografijama ne budu kose nego okomite linije, te kako se snima kontra svijetla i u svijetlu”, rekao je Pervan koji će odabrati fotografije nastale u foto šetnji za potrebe izložbe.

Predsjednik splitske “Udruge Sindrom down 21” Davor Bučević ustvrdio je da će foto šetnja za snimanje fotografija imati pozitivan učinak za osobe s tim sindromom.
“Na ovaj način djeci sa sindromom Down povećavamo kapacitete za njihovo uključivanje u društvo u kojem žive, a tim ujedno osvješćujemo i naše društvo o postojanju osoba s posebnim potrebama”, kazao je Bučević.