Hrvatska, Nekategorizirano

VIDEO: Projekt “Volonterska šuma” u 18 mjeseci okupio 300-njak volontera u dvije velike volonterske akcije

Na slici akcija oslikavanja obale Zrmanje, foto Eko Zadar

Na završnoj konferenciji projekta „Volonterska šuma – Umrežavanje i podrška organizatorima volontiranja za održivi razvoj volonterstva“ održanoj 27. studenog 2018. godine u Srednjoj školi Obrovac predstavljeni su rezultati ovog projekta koji je trajao 18 mjeseci, a proveli su ga udruga „Eko Zadar“, Volonterski centar Zadar, Ekološka udruga Zrmanja, AGRRA i Srednja škola Obrovac.

Također, na konferenciji je promotivno prikazan film „Volonterska šuma“, koji je nastao snimanjem provedbe projektnih aktivnosti. Film se može pogledati na You tube kanalu ili na Facebook stranici Volonterska šuma – priopćili su iz udruge Eko Zadar.

Zadani ciljevi projekta u potpunosti su ostvareni putem povećanjem broja kvalitetnih i održivih volonterskih programa i programa školskog volontiranja i odgoja za volontiranje u slabije razvijenim dijelovima Zadarske županije – stoji u priopćenju.

-Tijekom proteklih godinu i pol dana 24 lokalne udruge su zajedno sa Srednjom školom Obrovac oformile tematske radne skupine, kroz pet radnih sastanaka pripremljeni su programi školskog volontiranja za Srednju školu Obrovac u kojoj je i osnovan Volonterski klub koji je pratio provedbu školskog kurikuluma.

Ekstenzivne edukacije za menadžment volontera organizirane su u Obrovcu, Benkovcu i Novigradu, a vodili su ih zaposlenici Volonterskog centra Zadar, Josip Vidov i Marija Špaleta, na edukacijama 36 osoba dobilo je potvrdu o provedenoj izobrazbi za koordinatore volontera.

Održan je Festival volonterstva u Obrovcu povodom Svjetskog dana zaštite okoliša koji je okupio približno 200 sudionika, od čega 170 volontera na različitim volonterskim poslovima.
Festival je uključio predavanja i radionice za volontere, akciju čišćenja Zrmanje „Gdje Zrmanja ljubi more”, oslikavanje obale Zrmanje, te aktivnosti druženja i umrežavanja.

Foto: Eko Zadar

Održana je dodjela nagrada “Volonterska ruka” povodom Međunarodnog dana volontera, organizirana su dva sajma udruga u Poličniku i Benkovcu, organizirana su tri okrugla stola na temu volonterstva u Novigradu, Poličniku i Obrovcu, tri predavanja na temu volonterstva u Benkovcu, Posedarju i Obrovcu.
Održani su Dani otvorenih vrata udruga na kojima je sudjelovalo 13 udruga s područja Zadarske županije, izrađena je publikacija o volontiranju „Abeceda volontiranja” i mobilna aplikacija Volonterskog centra Zadar koja je izravno povezana s internetskom stranicom Volonterskog centra, prilagođena mobilnim uređajima, a koja omogućuje lakšu prijavu na volonterske angažmane.

Dana 25. studenog 2017. godine održana je velika volonterska akcija pošumljavanja u Crnoj Punti, Obrovac, na kojoj je sudjelovalo 103 volontera, te je zasađeno 1400 sadnica običnog bagrema i 100 sadnica primorskoga bora na površini od jednog hektara.

Osim predstavljanja rezultata projekta, na konferenciji smo kratkim trailerom predstavili film „Volonterska šuma“, koji je nastao snimanjem provedbe projektnih aktivnosti.

Projekt „Volonterska šuma“ provodila je Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja „Eko-Zadar“. U provedbi projekta u partnerstvu sudjeluju još 4 institucije i organizacije i to: Srednja škola Obrovac, Udruga socijalnih radnika Zadar – Volonterski centar Zadar, Ekološka udruga Zrmanja i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA .

Ukupna vrijednost projekta „Volonterska šuma“ iznosi 759.857,25 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 645.878,66 kn. (Izvor Eko Zadar)