Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Volonterski centar Osijek dodijelio godišnje volonterske nagrade

Pod naslovom „Učiniti nevidljivo vidljivim“ u četvrtak, 5. prosinca 2019., u Arheološkom muzeju u Osijeku dodijeljene su godišnje volonterske nagrade koje već četrnaestu godinu dodjeljuje Volonterski centar Osijek. Nagrade su dodijeljene pojedincima i organizacijama koji su svojim djelovanjem pokazali najbolje primjere volontiranja u zajednici. Ove godine dodijeljeno je tri nagrade u kategoriji za volonterski angažman pojedinca, dvije nagrade za primjer dobre prakse uključivanja volontera, dvije nagrade za doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju te dvije nagrade za doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva.

Nagrade dobitnicima uručili su pročelnik UO za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo g. Romano Kristić, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije g. Dragan Vulin te predstavnici Volonterskog centra Osijek.

Volonterski centar Osijek od 2006. godine dodjeljuje godišnje volonterske nagrade s ciljem afirmacije volonterstva kao poželjne društvene vrijednosti kroz vrednovanje doprinosa pojedinaca i organizacija koje djeluju za opće dobro.

U proteklih 13 godina dodijeljeno je 118 nagrada aktivnim pojedincima, organizacijama koje u svoj rad uključuju volontere, obrazovnim ustanovama te poslovnim organizacijama koje promiču volonterstvo.

Nagrade su dodijeljene u povodu 5. prosinca – Međunarodnog dana volontera kojeg su proglasili Ujedinjeni narodi 1985. godine. Od tada vlade, UN i organizacije civilnog društva provode individualne i zajedničke akcije s ciljem obilježavanja tog dana.
DOBITNICI VOLONTERSKIH NAGRADA U 2019.

Volonterski angažman pojedinca:

Ivica Lenard i Igor Toman
Ovaj biciklističko-trkački tandem poznat je po brojnim humanitarnim akcijama koje su pridonijele različitim ciljevima razvoja zajednice i potaknule na uključivanje veliki broj pojedinaca. U suradnji sa Zakladom „Slagalica“ osmislili su akciju „Vozimo za vozač(k)e“ kroz koju su prijeđene biciklističke kilometre donirali za polaganje vozačkih ispita mladih u sustavu socijalne skrbi. Popravkom dječjih bicikala i pozitivnim primjerom potaknuli su organiziranje prve biciklijade djece „Klasja“, a u SOS Dječjem selu Ladimirevci postali su vjesnici proljeća.
Anđelko Cvijetović
Skromni profesor Anđelko, iz Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, omiljen je među učenicima i suradnicima zbog svog sluha za potrebe drugih, za opće dobro škole i grada u kojem živi. Od milja ga zovu „vitezom otvorenog srca“. Osobnim angažmanom pokrenuo je stotine učenika i oduševio ih idejom volontiranja, osnovao školski volonterski klub i Udrugu „Otvoreno srce“, podržao osnivanje Centra za poludnevni boravak osoba s invaliditetom i usmjereno volontiranje učenika te prikupio znatna financijska sredstva kojima je našičko srednjoškolsko igralište dobilo novo ruho te rasvjetu.
Željko Bosanac
Uz redovan posao, Željko nesebično ulaže svoju energiju i vrijeme volontirajući u Udruzi „MOGU“. Bez obzira na godišnje doba i vremenske prilike, Željko predano sudjeluje u održavanju vanjskog prostora i jahališta, čišćenju štala i korala te u različitim popravcima. Volontira i uz korisnike tijekom terapije pomoću konja i pomaže im u obavljanju zadanih vježbi. Njegov redovit angažman doprinosi ugodnijoj atmosferi, stvaranju međusobnog povjerenja i prijateljstava što dodatno ohrabruje korisnike, potiče ih na trud i redovito pohađanje terapije.

Primjeri dobre prakse uključivanja volontera:

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac
Udruga Vretenac, organizirajući niz kreativnih i edukativnih radionica, doprinosi unaprjeđenju kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Sve se aktivnosti odvijaju isključivo uz podršku i volonterski angažman stručnjaka različitih profila i građana kojima se stvaraju uvjeti za ravnopravno sudjelovanje u društvu ranjivih skupina. Uključivanjem odraslih osoba s intelektualnim teškoćama u volonterske aktivnosti razvijaju program inkluzivnog volontiranja.
Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja „MOGU“ Osijek
Udruga „MOGU“ već dugi niz godina promiče volonterstvo te pruža različite mogućnosti za volontiranje u provođenju terapijskog jahanja i rada s konjima. Njihov volonterski program prepoznat je u zajednici i ranije te predstavlja primjer dobre prakse uključivanja volontera. U protekloj godini posebno se ističe uspjeh njihova inkluzivnog volonterskog programa „I ja MOGU doprinijeti zajednici“ kojim se želi povećati društvena uključenost te razviti pozitivne životne stavove i društvene vrijednosti bivših maloljetnih počinitelja kaznenih djela.

Doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju:

Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku
Ova škola zagovara vrijednosti volontiranja kroz aktivnosti Školskog volonterskog kluba i prigodno organizirane aktivnosti u školi. Više od 800 volonterskih sati zabilježeno je kroz volontiranje učenika u brojnim osječkim udrugama i institucijama. Kroz izravan rad s korisnicima informatički su opismenjene starije i nemoćne osobe, organiziran festival za djecu, održane različite radionice za društveno isključene skupine, kao i ekološke akcije. U svoje aktivnosti škola uključuje i volontere iz zajednice kao mentore učenicima volonterima te roditelje.
Osnovna škola „Davorin Trstenjak“ Čađavica
Škola promiče i potiče odgojno-obrazovne vrijednosti volontiranja uključivanjem učenika u Učeničku zadrugu „Čađavičke lipe“, sudjelovanjem na raznim humanitarnim, građanskim i ekološkim akcijama, obilježavanjem kulturne djelatnosti škole, provođenjem preventivnih programa i brojnim drugim aktivnostima. Osim učenika, u volonterske aktivnosti škola uključuje roditelje i lokalnu zajednicu s ciljem unaprjeđenja suradničkih odnosa, a kao rezultat takve suradnje izgrađene su drvene sjenice koje doprinose ugodnijem radu i omogućuju učenicima boravak na svježem zraku.

Doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva:

INA d.d.
INA Klub volontera djeluje od 2011. godine, a njegovi se članovi, zaposlenici kompanije, do sada mogu pohvaliti sudjelovanjem u 122 volonterske akcije. U 2019. godini preko 500 zaposlenika sudjelovalo je u 42 volonterske akcije diljem Hrvatske, a njihov doprinos zabilježen je s više od 4000 volonterskih sati. Posebno se u Slavoniji ističu dvije volonterske akcije namijenjene djeci i građanima. U Županji su u suradnji s dječjim vrtićem izrađivali suvenire i pripremali se za Šokačko sijelo, dok su u Vukovaru sadnjom cvijeća uređivali šetnicu uz Dunav.
PORSCHE LEASING d.o.o.
Djelatnici tvrtke Porsche leasing d.o.o. doputovali su u Slavoniju kako bi zajedničkim volontiranjem pomogli radu SOS Dječjeg sela Ladimirevci. Oko 90 sudionika volontiralo je u krečenju kuća, košenju trave i uređenju okoliša u kojem borave djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Osim toga, zaposlenici su djeci osobno poklonili i higijenske potrepštine, a tvrtka je povrh toga donirala i dio novog namještaja za djecu. Omjer uloženog i dobivenog bio je svakako veći od očekivanog, uz obostrano zadovoljstvo volontera i korisnika.