Hrvatska, Nekategorizirano

Za razvoj STEM vještina na području Zadarske županije odobreni projekti vrijedni 2,87 milijuna kuna

U srijedu, 12. svibnja 2021. godine u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva dodijelili su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte „Kreativna škola STEM-a“ i „AgroSTEM“.

Bespovratna sredstva odobrena su Zajednici tehničke kulture Zadarske županije koja je nositelj projekta Kreativna škola STEM-a i Udruzi za ruralni razvoj Zadarske županije Ravni Kotari koja je nositelj projekta AgroSTEM. Partneri na projektu Kreativna škola STEM-a su Zadar Developers Hub, Zadarska županija i Sveučilište Sjever, dok su partneri na projektu AgroSTEM: Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu, Općina Zemunik Donji, Udruga za djecu, mlade i obitelj Mali Koraci Benkovac i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije.

Projekte je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020..

Ukupna vrijednost projekta Kreativna škola STEM-a iznosi 1.036.943,59 kuna, a projekta AgroSTEM 1.833.056,40 kuna. Projekti su sufinancirani  bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Provedba projekata trajat će 24 mjeseca.

Svrha projekata je ojačati kapacitete Organizacija civilnog društva (OCD-a) za provedbu aktivnosti popularizacije STEM-a među djecom i mladima (STEM skraćeno od science, technology, engineering i mathematics ili u prijevodu znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Oba će projekta rezultirati održivim programima osposobljavanja za OCD-e i njihovim umrežavanjem sa sličnim organizacijama unutar EU. Također, rezultati će biti provedena Pilot aktivnost za širu javnost, posebno djecu i mlade s ciljem osvještavanja njihovih potencijala kao aktivnih sudionika u modernom društvu i to na primjeru STEM pristupa u praćenju aktualnosti vezanih za klimatske promjene i ruralni razvoj.

Projekti uključuju i promoviraju sve aspekte održivosti te stvaraju svojevrsnu podlogu za širenje radionica u STEM udrugama i u odgojno-obrazovnim institucijama diljem RH. Institucionalna održivost očitovat će se u budućim aktivnostima kako nositelja tako i partnera koji će i dalje nastaviti promovirati projekt i razvijati nove projektne ideje s ciljem popularizacije STEM-a među djecom i mladima.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, kao regionalni koordinator, bila je tehnička pomoć u pripremi projekata te će tehničku pomoć pružati i tijekom provedbe projekta. Angažman djelatnika Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelja i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. (Izvor: https://bnm-portal)