Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Učenje života u velebitskoj prirodi i sa psima kao model uspješne integracije bivših zatvorenika u društvo

Zaštitarsko ekološka udruga “Prijatelji životinja i prirode” Čakovec od srpnja prošle godine provodi projekt “S.N.A.G.A. ŽIVOTA” koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Partneri na projektu su Centar za rehabilitaciju Silver, Hrvatska škola Outward Bound i Međimurska županija.

Cilj projekta je razviti novi inovativan model integracije u društvo počinitelja kaznenih djela s područja Međimurske i Varaždinske županije.

Model integracije bivših zatvorenika uključivat će aktivnu suradnju partnera i više organizacija javnog i civilnog sektora koje imaju iskustva u terapijskom radu i razvoju novih rehabilitacijskih metoda za ranjive skupine koje treba integrirati u društvo.

Kako bi se što kvalitetnije pripremio model resocijalizacije počinitelja kaznenih te time pomoglo u izgradnji novog uspješnog života na slobodi, udruga planira više odvojenih aktivnosti.

Tako predstavnici udruga uključenih u provedbu projekta već idući tjedan odlaze na studijsko putovanje u Finsku, gdje na primjerima Zaklade KRITS iz Helsinkija, koja s pedesetak zaposlenika već nekoliko desetljeća provodi i s finskim udrugama razvija programe za postpenalni prihvat osoba kojima pruža paletu motivirajućih i razvojnih sadržaja za njihov uspješan samostalan život na slobodi.

Zanimljivo je da zaklada KRITS djeluje na temeljima drevne finske udruge koja je nastala davne 1869. godine s ciljem pomaganja u snalaženju na slobodi svim osobama koje su odslužile svoje zatvorske kazne – pojašnjava Goran Stojanović, voditelj projekta.

U tijeku je i razvoj inovativne metodologije za provedbu interaktivne modularne edukacije koja u sintezi logoterapije, metodologije Outward Bound iskustvenog učenja u prirodi, posebne obuke u socijalizaciji pasa te inkluzivnog volonterstva osobama u postpenalnom prihvatu treba značajno pomoći da bivši kažnjenici sagledaju smisao slobode, svoje slabosti i snage, integriraju samopouzdanje, odgovornost, solidarnost, volju za novi pristup u životu.

Nakon svih saznanja i razvoja modela, u travnju ćemo organizirati edukaciju o modelu rada za sve udruge koje provode usluge u postepanalnom prihvatu, a tijekom jeseni 2020. i proljeća 2021. organiziramo tri 21-dnevne edukacije za postpenalne počinitelje kaznenih djela s prebivalištem u Međimurskoj i Varaždinskoj županji koji su odslužili svoje kaznenopravne sankcije – dodaje Stojanović.

Tijekom tri 21-dnevne interaktivne modularne edukacije  SNAGA ŽIVOTA samoprijavljene osobe u postpenalnom prihvatu imat će priliku proći iznimno motivirajući i vrlo dinamičan program ispunjen posebno osmišljenim sadržajnim cjelinama koje se uzajamo nadopunjuju, a uključuju četiri dana logoterapijskog treninga, jednotjednu velebitske avanturu na temeljima Outward Bound iskustvenog učenja u prirodi, 12 dana treninga i rada sa psima, četiri dana inkluzivnog volonterstva i dan stručnog savjetovanja o mogućnostima zapošljavanja – zaključuje Stojanović.

Projekt “S.N.A.G.A. (Samopouzdanje, Nesebičnost, Aktivizam, Govor istine, Asistencija) ŽIVOTA” sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a odobren je na pozivu za dodjelom bespovratnih sredstava “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu“.