Aktualno, Nekategorizirano

Aktivizam.hr poziva na promociju studije, online raspravu i Swap party

Aktivizam.hr na svom je portalu u narednim danima pozvao na promociju studije Rad u kulturnom sektoru, online raspravu “Dozvola za nesavršenost” i Swap party.

Promocija studije “Od projekta do projekta: Rad u kulturnom sektoru” sociologinje Jake Primorac održat će se u utorak, 22. veljače u 18 sati u prostoru Nove Baze na Novoj cesti 66 u Zagrebu.

Tema studije je borba za plaćeni rad i bolje radne uvjete u kulturi, ali i očuvanje kulture kao javnog dobra.

Sociologinja Jaka Primorac u studiji analizira polje kulture iz perspektive rada i radnih uvjeta kulturnih proizvođača.

Fokusirajući se na kulturnopolitički okvir te strukturu zaposlenja i karakteristike rada u sektoru, studija ukazuje na posljedice sve snažnije projektizacije kulturne proizvodnje: rast nesigurnosti i potplaćenost velikog broja kulturnih radnica i umjetnika. Osim toga, Primorac u studiji postavlja jasan zahtjev za razvojne javne politike koje će omogućiti plaćeni rad i bolje radne uvjete u polju kulture, ali i šire očuvanje kulture kao javnog dobra, stoji u najavi.

Potrebno je sa sobom ponijeti covid potvrdu.

Istoga dana, u utorak, 22. veljače održat će se i online diskusija “Dozvola za nesavršenost”, prema istoimenom projektu autorice mag.soc.paed. Sare Peranić koji se već pet godina provodi u Centru BEA.

Sretno odrastanje djevojaka i mladića nije moguće bez izgradnje pozitivne slike o sebi. Upravo se radionice DZN bave osnaživanjem adolescenata srednjih škola grada Zagreba.

Rasprava će početi u 19 sati na Fb Centra BEA, a o iskustvima provođenja radionica u školama te što mlade najviše muči govorit će voditeljica DZN Karla Raguž i volonterke Rea Rattinger, Ivana Ožbolt i Ivana Marić.

Aktivizam.hr također je najavio treći Swap party! planiran za srijedu, 23. veljače.

“Razmijeni krpice, zabavi se i suprostavi se konzumerizmu i kulturi bacanja”, poručili su iz Zelene akcije koji organiziraju događaj te su pozvali sve zainteresirane da dođu od 17 do 19 sati u Info-centar Zelene akcije u Frankopansku 1.

Swap party je, u svom osnovnom obliku, sastanak ili zabava na kojoj se ljudi okupljaju kako bi zamijenili odjeću, obuću, modne dodatke i slično, a sve kako bi se riješili stvari koje neće više koristiti.

“Nastavljamo s praksom kojom promoviramo vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture popravaka i ponovne uporabe aktivno se suprostavljajući konzumerizmu i kulturi bacanja. Dođite i nađite nešto za sebe, a svojim starim, ali očuvanim krpicama nađite nove vlasnike i vlasnice u ugodnom i prijateljskom okruženju”, pozvali su iz Zelene akcije uz poruku: “Njegujmo kulturu razmjene, a ne stvaranja otpada i konzumerizma”.

Svi predmeti koji ostanu bez vlasnika bit će donirani u socijalnu zadrugu Humana Nova u Zagrebu.

Događaj će biti organiziran u skladu s epidemiološkim mjerama.

Portal Aktivizam.hr! trenutno okuplja 130 organizacija i objavljuje brojne događaje, a po riječima jednog od osnivača portala, Antonija Dominika iz Zelene akcije, portal je zamišljen kao mjesto za informiranje, inspiraciju i povezivanje udruga, kolektiva i pojedinaca željnih promjena i spremnih na društveni doprinos i solidarnost.