Aktualno, Nekategorizirano

Besplatna online radionica kostimografije namijenjena mladima

U sklopu online projekta Teatra Tirena ‘Klikni s kazalištem’ u utorak, 15. ožujka, počinje besplatna online radionica kostimografije namijenjena mladima od 16 do 25 godina!

Ova kostimografska radionica izlazi iz uobičajenih tradicionalnih okvira te je prilagođena uzrastu polaznika i online mediju njezine provedbe. Ona nije bazirana na krojenju i šivanju, upoznavanju povijesnih kostima i stilova, već na svakodnevnom kreativnom pogledu u vlastito okruženje i sigurno osobno promišljanje o svemu što pripada kostimu.

Radionica obrađuje teme:
– što je sve kostim (odjeća, obuća, dodaci, nakit, šminka, pokrivala za glavu, frizura, vlasulja, maska)
– korištenje i prilagodba svakodnevne odjeće i predmeta iz vlastitog ormara, uloga njihovog kombiniranja te planiranje i skiciranje
– intervencije i nadogradnja postojećih odjevnih predmeta, odnosi boja i oblika
– prostor kostima u svjesnom suodnosu kamere i kadra (zoom)
– izrada jednostavnih kostima i odjevnih dodataka od dostupnih materijala, izrada maski (papir, karton, kvačice, spajalice, ukrasne trake, ljepljiva traka, vuna, šivanje rukom, gumbi, bedževi)
– preobrazba pomoću crteža na licu i rukama, frizura, šminka, izrada vlastitog materijala (slikanje na tekstilu)
– kostim, svijetlo, prostor (dramaturgija)

Sve teme na radionici se provode kroz prezentacije i prikaze uz kratke dinamične individualne i grupne vježbe polaznika.

Besplatnu online radionicu koja će se na Zoom platformi održavati četiri utorka za redom (15.3., 22.3., 29.3. i 5.4. od 20:00 do 22:00) vodi kostimograf i scenograf Leo Vukelić. Prijave za sudjelovanje u radionici šalju se na mail vesna@tirena.hr.

U projektu “Klikni s kazalištem” Teatra Tirena do sada je održano pet online radionica – gluma, dramsko pisanje, scenski pokret, snimanje i podcast radionica nakon koje su formirane četiri redakcije u četiri grada (Zagreb, Karlovac, Osijek i Pazin) koje jednom tjedno objavljuju podcast “Klikni s kulturom”! Trenutno je u tijeku radionica montaže, a uskoro će početi i radionica scenografije!

“Klikni s kazalištem” projekt je namijenjen mladima od 16 do 25 godina kojima je onemogućen ili otežan pristup kulturnim događanjima te im pokušava kulturu približiti kroz online interakciju s profesionalcima iz različitih umjetničkih grana. Istovremeno potiče razvoj njihovih osobnih kreativnih potencijala, samopouzdanja i kritičkog mišljenja te im omogućuje da aktivno sudjeluju u osmišljavanju digitalnih kulturnih sadržaja i njihovoj provedbi.

Partneri u projektu su Kulturni centar Osijek, Pučko otvoreno učilište Pazin i Kinoklub Karlovac.

Projekt u sklopu projektnog poziva “Umjetnost i kultura online” sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te ga podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 435.831,42 HRK od čega je iznost EU potpore 435.831,42 HRK. Razdoblje trajanja projekta od 9. srpnja 2021. do 9.srpnja 2022. godine. Sve informacije o projektu i sistemu prijave na radionice možete pronaći na mrežnoj stranici Teatra Tirena.

Sadržaj priopćenja je isključiva odgovornost Teatra Tirena.