Aktualno, Nekategorizirano

Projekt “Klikni s kazalištem” – besplatne online kazališne, filmske i podcast radionice

“Klikni s kazalištem” je online projekt Teatra Tirena u sklopu kojeg se održava niz besplatnih online radionica, online tribina, formiraju se podcast redakcije u četiri grada i stvara online izvedba!

“Klikni s kazalištem” projekt je namijenjen mladima od 16 do 25 godina kojima je onemogućen ili otežan pristup kulturnim događanjima te im pokušava kulturu približiti kroz online interakciju s profesionalcima iz različitih umjetničkih grana. Istovremeno potiče razvoj njihovih osobnih kreativnih potencijala, samopouzdanja i kritičkog mišljenja te im omogućuje da aktivno sudjeluju u osmišljavanju digitalnih kulturnih sadržaja i njihovoj provedbi.

Kroz niz kazališnih, filmskih i radiofonijskih radionica te drugih vođenih aktivnosti, naučit će kako samostalno proizvesti živu online izvedbu, video uratke te podcaste. Cilj projekta je osnažiti, educirati i umjetnički angažirati polaznike.

Na samom početku projekta održane su tri online tribine na kojima su se gledale predstave za tinejdžere Teatra Tirena “Drugačiji”, “U mojoj glavi” i “#generacija”, a zatim su se dublje prorađivale teme predstava te se razgovaralo o tome kako kazalište kao medij može biti aktualno.

U sklopu projekta održava se sedam četverotjednih online radionica – Gluma, Scenski pokret, Dramsko pisanje, Kostimografija, Scenografija, Snimanje i Montaža. Radionica podcasta trajat će osam tjedana, a u siječnju će se formirati podcast redakcije u 4 grada – Zagrebu, Pazinu, Osijeku i Karlovcu. Redakcije će zatim 4 mjeseca jednom tjedno imati kazališnu podcast emisiju “Klikni s kazalištem”.

Zatim slijedi tromjesečna radionica online izvedbe u kojoj se izvođači nikad neće okupiti u istom prostoru i koja je na granici između kazališta i filma.

Voditelji radionica su Maja Sviben, Ivan Kristijan Majić, Karla Kostadinovski, Nina Horvat, Tihana Strmečki, Leo Vukelić, Ida Loher, Ksenija Sanković i Marijana Matoković.

Partneri u projektu su Kulturni centar Osijek, Pučko otvoreno učilište Pazin i Kinoklub Karlovac.

Projekt u sklopu projektnog poziva “Umjetnost i kultura online” sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te ga podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 435.831,42 HRK od čega je iznos EU potpore 435.831,42 HRK. Razdoblje trajanja projekta od 9. srpnja 2021. do 9.srpnja 2022. godine. Sve informacije o projektu i sistemu prijave na radionice možete pronaći na mrežnoj stranici Teatra Tirena www.tirena.hr