Aktualno, Nekategorizirano

CIRA poziva na online edukaciju „Radne aktivnosti uz podršku za osobe s intelektualnim teškoćama“

Foto: CIRA

Centar za inkluzivne radne aktivnosti u partnerstvu s Centrom za obrazovanje odraslih Validus u okviru jednogodišnjeg projekta „Ojačajmo Civilno Društvo“, za zaposlenike organizacija civilnog društva, organizira besplatnu online edukaciju „Radne aktivnosti uz podršku za osobe s intelektualnim teškoćama“.

Edukacija će se održati 29. i 30. studenog 2022. godine, od 10:00 do 16:00 sati putem ZOOM platforme, a namijenjena je zaposlenicima OCD-a koji žele steći nove vještine i znanja za obavljanje poslova stručnjaka u uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama na otvoreno tržište rada.

Prijave se primaju do 28. studenog 2022. na e-mail  info@cira.hr.

Teme koje će se obrađivati:
– Povijest i suvremeni odnos prema osobama s intelektualnim teškoćama
– Socijalna uključenost i koncept odraslosti
– Osnaživanje osoba s intelektualnim teškoćama u ostvarivanju prava na rad
– Zaštita ljudskih prava i zakonska regulativa
– Rad uz podršku u Republici Hrvatskoj
– Modeli zapošljavanja/rada uz podršku
– Prednosti i proces rada uz podršku

Organizacija edukacije je sufinancirana u okviru okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Pravo na rad jedno je od osnovnih ljudskih prava. Rad je također osnovna potreba svakog čovjeka, a velikom broju osoba s invaliditetom, iako su uz odgovarajuću podršku sposobne i spremne raditi u redovitim radnim uvjetima, još je uvijek nedostupan! Zapošljavanje i radne aktivnosti uz podršku prepoznate se kao najbolji način uključivanja osoba kojima je pri radu na otvorenom tržištu rada potrebna podrška. Cilj je pronaći i prilagoditi smislene poslove u zajednici te osigurati osobi primjereno obučavanje i podršku na radnom mjestu. Time se zagovara osiguravanje prava na rad, poštivanje ljudskog dostojanstva i pruža mogućnost socijalnog i gospodarskog uključivanja osoba u zajednicu. To je model partnerstva u kojem su, uz osobu, uključeni poslodavci, članovi stručnih timova, obitelj, skrbnici i po potrebi druge službe u zajednici koje su važne za samu osobu.
S ciljem jačanja kapaciteta zaposlenika organizacija civilnog društva organiziramo besplatnu online edukaciju „Radne aktivnosti uz podršku za osobe s intelektualnim teškoćama“.
Kroz ovo usavršavanje stječu se nove vještine i znanja za obavljanje poslova stručnjaka u uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama na otvoreno tržište rada.