Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Dodijeljene Državne nagrade za volontiranje u 2019.

Ministarstvo demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u četvrtak je najzaslužnijiim volonterima i institucijama za njihov rad u 2019. dodijelilo državne nagrade za volontiranje, prenosi Hina.

Državnu nagradu za volontiranje u 2019., na prijedlog Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva, u kategoriji volontera dodijeljena je Mirni Grgić iz Osijeka, u kategoriji koordinatora dodijeljena je Nataliji Kožić Lukačević iz Suhopolja, a u kategoriji organizatora volontiranja Udruzi za promicanje potreba djece, mladih i odraslih osoba s posebnim potrebama “Smiješak za sve” iz Zagreba.

Ove godine po prvi put je dodijeljena nagrada organizatoru volontiranja koji razvija inovativnu praksu u volontiranju, a dobio ju je Savez izviđača Hrvatske.

Mirna Grgić je u Centru za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek ostvarila 388 volonterskih sati. Sudjeluje u organizaciji slobodnog vremena korisnika, a to su djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi. To uključuje druženje s djecom jasličkog, predškolskog i školskog uzrasta, provođenje slobodnog vremena korisnika izvan Centra u šetnjama, odlascima na klizanje, bazene i sl., sudjelovanje s korisnicima u organiziranim slobodnim aktivnostima, uglavnom na kreativnim i sportskim aktivnostima.

Natalija Kožić Lukačević u Udruzi KrEdA volontirala je ukupno 220 sati na aktivnostima osmišljavanja i pisanja projekata udruge, administrativnih poslova, koordinacije volontera, praćenja i kontrole provedbe projekata, organizacije radionica, natječaja i manifestacija, promoviranja rada udruge i volonterstva. Organizirala i koordinirala nekoliko projekata od kojih se, među ostalima ističe “Hobice za bebice” – projekt koji okuplja desetak žena koje se bave heklanjem i pletu hobotnice koje pomažu prijevremeno rođenim bebama, a trenutno ih u Hrvatskoj koristi 12 bolnica.

Udruga “Smiješak za sve” kroz svoje projekte pruža emocionalnu i duhovnu potporu najranjivijim skupinama društva i to najčešće druženjem uz knjigu na dječjim odjelima KBC-a Sestara milosrdnica i Rebra te Dječje bolnice Srebrnjak, u Centru za rehabilitaciju Stančić i u Domu za djecu bez roditelja ili odgovarajuće skrbi Laduč.

U novoj kategoriji Državne nagrade za volontiranje dobitnik je Savez izviđača Hrvatske s volonterskim programom Boranka. Kampanja se sastoji od kreativnog dijela, u kojemu su u suradnji sa sponzorom Karbonom izrađene pastelne bojice od pepela izgorenih stabala s požarišta Dalmacije. Virtualna šuma je dio kreativne kampanje u kojem građani crtaju stablo te ga putem aplikacije posade u virtualnu šumu, a dosad je posađeno više od 50.000 stabala.

Više od 62.000 volontera izdvojilo oko 3,2 milijuna sati u aktivnostima solidarnosti

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je da je ove godine zaprimljen najveći broj izvješća. Gotovo 1500 organizatora koji su uložili svoje vrijeme i resurse u planiranje i koordinaciju volonterskih aktivnosti izvijestilo je Ministarstvo o organizaciji volonterskih aktivnosti za više od 62.000 volontera koji su izdvojili više od 3,2 milijuna sati.

“Činili su više jer to žele, ne zato jer to moraju. Pomagali su neposredno korisnicima njihovih volonterskih aktivnosti, ali i obogatili cijelu društvenu zajednicu”, istaknula je ministrica.

Kada se govori o novčanom doprinosu volontera, u 2018. su poklonili 107 milijuna kuna, navela je Bedeković, zahvalivši svim volonterima na nesebičnom darivanju, slobodnom vremenu, suosjećanju, znanju i vještinama na dobrobit čitave zajednice.

Kako bi dodatno poticali razvoj volonterstva, Ministarstvo je izradilo nacrt Nacionalnog programa za razvoj volonterstva za razdoblje od 2020. do 2024. a dokument je u završnoj fazi usuglašavanja, naglasila je Bedeković.

U 2020. planirana je i izmjena Zakona o volonterstvu i pripadajućih zakonskih propisa s ciljem usklađivanja normativnog okvira s potrebama koje su detektirane na terenu i njihovim pojavnostima u području volonterstva.

Na razini EU u tijeku je izrada nove uredbe čiji je cilj povećati sudjelovanje mladih i organizacija u aktivnostima solidarnost, a predviđena financijska omotnica iznosi 1,2 milijardi eura što će omogućiti prilike za društveni angažman za oko 350.000 mladih Europljana.