Aktualno, Nekategorizirano

Društveno poduzeće “Da-Mogu” nakon uspješne crowdfunding kampanje otvara internetsku prodaju

Društveno poduzeće “Da-Mogu” nakon uspješne crowdfunding kampanje kreće u internetsku prodaju kapa na adresi www.damogu.org, izvijestilo je to poduzeće u petak.

Riječ je o rukotvorinama koje su dio slow fashion pokreta, čiji je cilj proizvodnja koja skrbi o društvenom aspektu, kvaliteti materijala, zaštiti čovjeka, okoliša i životinja.

Dodaje se da je društveno poduzeće Da-Mogu pokrenuto s ciljem zagovaranja upravo takve vrste proizvodnje, ali i kako bi pružilo mogućnost zapošljavanja teško zapošljivih osoba, i to osoba s invaliditetom, osoba starije životne dobi i osoba kojima je to prvo zaposlenje. Upravo to su kategorije koje su značajno osjetile posljedice koje je pandemija koronavirusa ostavila na tržištu rada, kaže se u priopćenju.

Kroz crowdfunding kampanju Da-Mogu je osigurao novac za zapošljavanje dvije pletilje, osobe s invaliditetom, a izlaskom na tržište nastojat će osigurati novac potreban za zapošljavanja i drugih zainteresiranih pletilja.

“Poduzeće je nastalo kao odgovor na probleme koje je pandemija koronavirusa donijela sa sobom, od otkaza, preko otuđenja i usamljenosti, ali i na novi način razmišljanja i provođenja vremena, gdje se velik broj ljudi okrenuo aktivnostima na otvorenom kao načinu popunjavanja slobodnog vremena. Mislimo da smo se na tržištu pojavili u pravom trenutku, osiguravajući našim kupcima kvalitetne kape od merino vune, i u isto vrijeme pružajući našim pletiljama osjećaj zadovoljstva i način stjecanja financijske dobiti”, izjavila je direktorica poduzeća Da-Mogu Tatjana Aćimović.

U projekt su uključene i štićenice domova za starije i nemoćne u Zagrebu, te njih pet radi na razvoju mustri za kape i u njihovoj proizvodnji, a osim njih u proizvodnju se do sada uključilo dvadeset pletilja iz kontinentalne Hrvatske. Doprinos daje i nekoliko profesionalnih pletilja koje osiguravaju dodatne poduke i veće zalihe u slučaju potražnje.

“S vremenom je cilj da se mreža pletilja proširi na sve krajeve Hrvatske, a možda i šire”, kaže Tatjana Aćimović.

Kape koje su za sada dostupne u 18 modela, podijeljene su u kategorije kapa namijenjenih opuštenim i urbanim aktivnostima, te onih koje su predviđene za aktivnosti na otvorenom. Iz poduzeća Da-Mogu kažu da su sve vunene kape “zanimljive, kreativne i moderne” i ručno rađene. Na stranici na kojoj kupci biraju kapu, mogu upoznati pletilju koja ju je isplela. (Hina)