Aktualno, Nekategorizirano

Društvo istraživača mora – 20000 milja: Što to uistinu znači misliti na plavo?

U sklopu projekta “Misli (na) plavo” Društvo istraživača mora – 20000 milja redovitim objavama na Facebook stranici hrvatskoj javnosti približava što to uistinu znači MISLITI NA PLAVO – stoga sve zainteresirane pobliže upoznaje sa sedam načela znanja o moru (Ocean literacy) koji potiču razmišljanja i spoznaje kako mi utječemo na more i kako more utječe na nas – jer važno je znati i sa znanjem djelovati! – navodi udruga.
7. načelo je: Većina mora je još uvijek neistražena ~ (The ocean is largely unexplored)

Nevjerojatne zanimljivosti sedmog načela:
*Ocean je najveće neistraženo mjesto na Zemlji — istraženo ga je manje od 5%. Sljedeća generacija istraživača i istraživača pronaći će velike mogućnosti za otkrića, inovacije i istraživanja.
**Razumijevanje oceana više je od znatiželje. Za bolje razumijevanje oceanskih sustava i procesa potrebno je istraživanje, eksperimentiranje i otkriće.
***Tijekom posljednjih 50 godina korištenje oceanskih resursa značajno se povećalo, buduća održivost oceanskih resursa ovisi o našem razumijevanju tih resursa i njihovog potencijala.
****Nove tehnologije, senzori i alati proširuju našu sposobnost istraživanja oceanskog sustava. Znanstvenici se sve više oslanjaju na satelite, driftere, plutače, podvodne opservatorije i bespilotne podmornice. Korištenje matematičkih modela bitan je dio oceanskih sustava. Modeli nam pomažu razumjeti složenost oceana i njegove interakcije s unutrašnjosti Zemlje, atmosferom, klimom i kopnenim masama.
*****Istraživanje oceana doista je interdisciplinarno. Zahtijeva blisku suradnju između biologa, kemičara, klimatologa, računalnih programera, inženjera, geologa, meteorologa, meteorologa, fizičara, animatora i ilustratora. A te interakcije potiču nove ideje i nove perspektive.
—————————–
Projekt “Misli (na) plavo” sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Nositelj je Društvo istraživača mora – 20000 milja, uz partnerstvo Sveučilišta u Zadru, Udruge za očuvanje bioraznolikosti Aurelia, Udruge studenata BIUS, Udruge Mavena – 36 njezinih čuda i Umjetničke organizacije Silba Environment Art.

Više informacija o projektu: http://www.drustvo20000milja.hr/o-projektu-misli-na-plavo/