Aktualno, Hrvatska

Frizbijada – u znanju je moć…i zabava!

Frizbijada je jedinstveno znanstveno-zabavno događanje koje zajedničkim snagama organiziraju dva susjedna instituta – Institut Ruđer Bošković te Institut za fiziku. Kako je bilo na ovogodišnjoj Frizbijadi saznajte u nastavku.

U petak, 07.06.2024., prisustvovali smo na ovom jedinstvenom znanstveno-zabavnom događanju čiji je cilj popularizacija znanosti. Povezujući zanimljive elemente znanstveno-popularnih aktivnosti Instituta Ruđer Bošković te Instituta za fiziku, izvodeći zanimljive pokuse, pokazujući najsuvremenije laboratorije i opremu, znanost te kroz interaktivne aktivnosti Frizbijade pokušava približiti široj javnosti, a posebice djeci, učenicima i studentima kako bi ih se poticalo na razvoj vještina u području STEM-a.

Izvor: https://frizbijada.eu/Za-medije

Paralelno sa zagrebačkom adresom, Frizbijada se održavala i u Rovinju u sklopu Centra za istraživanje mora gdje su znanstvenici Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković omogućili posjetiteljima uvid u morski svijet kroz znanstveno-edukativne prezentacije, eksperimente, a posebice zanimljivo je bilo promatranje morskog svijeta kroz mikroskop sve s ciljem ukazivanja na važnost morskog svijeta i očuvanja istoga!

SVEČANO OTVARENJE I PANEL

Svečanom otvaranju Frizbijade nazočili su predstavnici ministarstava Vlade RH, Grada Zagreba, ugledni znanstvenici te drugi posjetitelji. Otvaranje je započelo pozdravnim govorima dr. sc. Osor S. Barišića, ravnatelja Instituta za fiziku,  dr. sc. David M. Smitha, ravnatelja Instituta Ruđer Bošković, Hristo Hristova, voditelja političkog odjela Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, prof. dr. sc. Damir Bakića, saborskog zastupnika, izaslanika gradonačelnika Grada Zagreb te gđe. Amalije Babić, načelnice Sektora za znanstveni sustav i tehnološki razvoj, u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladi. Potom je dr. sc. Marko Košiček s Instituta Ruđer Bošošković predstavio program Frizbijade, a dr. sc. Irena Ciglenečki-Jušić, također s IRB-a, upoznala je uzvanike s Međunarodnim likovnim natječajem Iserlohn-Essen-Zagreb 2024. nakon čega je i uslijedila dodjela nagrada prvonagrađenim učenicima.

Okruglim stolom na temu “‘Mladi i popularizacija znanosti: benefiti, iskustva i mogućnosti” željelo se ukazati na važnost financiranja programa s ciljem popularizacije znanosti, čime se pridonosi i samom razvoju znanja i kompetencija znanstvenika, ali i same znanosti. Svoje viđenje ulaganja u znanost i važnosti razvoja znanosti istaknuli su panelisti su Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Daška Domjan, u ime Zaklade Znanje na djelu, Zvonimir Mlinarić, mag. pharm., doktorand na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Petra Ivatović i Filip Valjak, studenti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Panelisti okruglg stola frizbijade
Izvor: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva

ZNANSTVENO-POPULARNE AKTIVNOSTI FRIZBIJADE

Program na otvorenome bio je namijenjen djeci svih uzrasta, kao i građanstvu u poslijepodnevnim satima, a sastojao se od izložbe nagrađenih dječjih likovnih radova na temu “Očuvanje i zaštita mora i voda”  te tematski povezanih punktova/ šatora kao što su Kemijski čarobnjaci i njihovi dimni trikovi, Gurmanski kutak u znanstvenom stilu gdje su djela imala priliku uživati u sladoledu smrznutom tekućim dušikom, Mozgalice i “dvoboji’” s robotima koji se sastojao od zagonetki, Mikro svijet velikih otkrića, svemirska odiseja i laserska simfonija gdje su, među ostalim, djeca imala priliku postati moderni glazbenici “svirajući” lasersku harfu, a u poslijepodnevnim satima posjetitelje je zabavljao glazbeni bend sastavljen od znanstvenika –  Impact Factor.

Laserska harfa
Izvor: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva

Na ovogodišnjoj Frizbijadi sudjelovalo je 2000 djece i učenika koji su pod stručnim vodstvom u 60 minuta imali priliku obići po tri laboratorija / edukativne postaje koje se nalaze unutar Instituta za fiziku. Za djecu stariju od 10 godina bile su osmišljene 4 edukativne rute. Ruta A bila je pod nazivom Laseri, led i legende sutrašnjice, a posjetitelji su imali priliku razgledati Laboratorij za ultrabrzu spektroskopiju te Kriogeno postrojenje. Ruta B – Superjunaci materijala i odiseja apsolutne nule odala je učenicima tajne načine nastajanja tankih dvodimenzionalnih materijala budućnosti koji su svoju primjenu pronašli u računalima i drugdje, a u Laboratoriju za istraživanje magnetskih svojstava posjetitelje se osvještavalo na važnost magnetizma u svakodnevnom životu. Ruta C omogućila je posjetiteljima da postanu forenzičari i posjete najhladnije mjesto Instituta za fiziku i ovog dijela Europe, a ruta je nosila naziv Nevidljivi tragovi forenzike i odiseja apsolutne nule. Sa svijetom medicine, biologije i fizike, posjetitelji su se imali prilike upoznati kroz rutu D – Čudesni svijet biologije, medicina i fizika za mlade istraživače.

Aktivnosti na Frizbijadi
Izvor: https://frizbijada.eu/Za-medije

VEZA FRIZBIJA i IF-a te IRB-a

Iako su se na Frizbijadi bacali i hvatali i frizbiji te od znanstvenika saznali koje sile utječu na frizbije, Frizbijada je u biti akronim sastavljen od kratica riječi znanost te IRB I IF.

Zahvaljujemo se Institutu Ruđer Bošković na pozivu i radujemo se novoj Frizbijadi!

Izvor: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva

Izvor ključnih informacija: https://frizbijada.eu/