Aktualno, Hrvatska

STEM FEST Zagreb zabavio i educirao posjetitelje!

U utorak je na Europskom trgu održan STEM FEST Zagreb, događaj posvećen popularizaciji znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) među djecom i mladima.

Zahvaljujući organizatoru, udruzi za promicanje digitalne fabrikacije FabLab, u sklopu sustavne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, prikazano je 11 rezultata projekata sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda, koji su dio ukupno 63 ugovorena projekta.

Izvor: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva

Više od 50 000 djece bilo je uključeno u različite STEM aktivnosti diljem Hrvatske tijekom posljednjeg projektnog ciklusa natječaja „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“, a na STEM FEST-u Zagreb predstavljeni su eksponati, oprema i projekti kao uspješni pokazatelji natječaja. Posebno su se istaknule udruge poput Zelene i plave Sesvete, Zajednica tehničke kulture Dubrovnik – DU STEM, udruga Gradionica, Institut za razvoj inovativnosti mladih – IRIM, Institut Ruđer Bošković, udruga Profesor Baltazar, udruga Institut za popularizaciju znanosti – IPZ, udruga inovativne hrvatske informacijske tehnologije – INNCRO-IT, FabLab, Institut poduzetničkog obrazovanja i inovacija i Virtualci.

Izvor: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva

Događaj su posjetili visoki uzvanici, uključujući Dubravku Šuicu, potpredsjednicu Europske komisije, Marka Pavića, izaslanika predsjednika Sabora, te Ivana Vidiša, izaslanika predsjednika Vlade. STEM FEST-u  Zagreb nazočili su i Helena Beus iz Ureda za udruge te Luka Bogdan iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, koji je istaknuo kako je nakon uspješnih rezultata prethodnih projekata, raspisan novi natječaj vrijedan 20 milijuna eura za daljnju popularizaciju STEM-a među djecom i učenicima.

Izvor: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva

STEM FEST Zagreb pokazao je značajan napredak i zainteresiranost djece za STEM područja, najavljujući još svjetliju budućnost za znanstveno i tehnološko obrazovanje u Hrvatskoj.