Hrvatska, Nekategorizirano

Grad prijatelj mačaka: Sklonište za mačke i u Osijeku

398086U 2019. ušle smo s velikim brojkama. Uvijek smo imale velike želje, a sad imamo i velike planove, poručuju volonterke udruge Devet života, kroz čije je domove od osnutka udruge (2011.) prošlo ukupno 1665 mačaka upisanih datumom, imenom, spolom, bojom, eventualnim zahvatima koji su rađeni, imenom volonterke te, nakon udomljenja, i podatcima udomitelja, a od 2018. godine i brojem mikročipa. Naime, gradonačelnik Ivan Vrkić obećao je pomoć oko registracije skloništa za mačke te će Osijek postati cat friendly grad.

– Zahvaljujemo svima koji su nam tijekom ovih godina rada pomagali, kako na donacijama tako i na glasovima koji su doveli do toga da nas Grad Osijek čuje i da cijela priča napokon krene uzlaznom putanjom. Vjerujemo da će 2019. u našem gradu biti zabilježena kao godina mačke – optimistični su u udruzi Devet života.

Udruga je 2014. počela i s kastracijama uličnih mačaka radi smanjenja broja napuštenih te je do kraja 2018. iz prikupljenih donatorskih sredstava kastrirala ukupno 995 uličnih mačaka. Na temelju projekata o važnosti kastracije, u 2016., 2017. i 2018. godini kastrirane su još 424 mačke građana slabijeg imovnog stanja (projekti su kroz godine financirani sredstvima Grada, Županije, HEP-a, Ukopa, Unikoma te tvrtki Virtus poslovno savjetovanje Zagreb i Astra poslovni inženjering Zagreb). U te brojke nisu uračunane mačke koje su se nalazile ili se još nalaze na skrbi Udruge.

– Zahvaljujući donatorskim sredstvima tvrtke Virtus poslovno savjetovanje Zagreb, udruga i u 2019. godini nastavlja s besplatnim kastracijama uličnih mačaka i mačaka čiji su vlasnici slabijeg imovnog stanja. Projekt pod nazivom ‘‘Spriječimo patnju‘‘ započinje 15. siječnja i traje dok bude bilo financijskih sredstava predviđenih za provedbu projekta – najavljuju iz Udruge.

Građani slabijeg imovnog stanja (umirovljenici, nezaposleni, građani u blokadi i sl.) s područja Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije mogu se javiti na e-mail udruga.devet.zivota@gmail.com ili u ‘‘inbox‘‘ na facebook-stranici udruge Devet života, nakon čega će biti obaviješteni o datumu i vremenu kastracije, adresi veterinarske ambulante te uputama kako pripremiti mačku za kastraciju. ‘‘Mačke moraju biti donesene u transporterima. Potrebno je sa sobom ponijeti i dokaz o socijalnom statusu (odrezak ili rješenje o visini mirovine, potvrdu o nezaposlenosti ili bilo koju drugu potvrdu o socijalnom statusu) i osobnu iskaznicu‘‘, poručuju iz Udruge.

D. Miklić, Glas Slavonije