Hrvatska, Nekategorizirano

KUD Prigorje izložbom i konferencijom završava ESF projekt uključivanja starijeg stanovništva u kulturni život križevačkoga kraja

Kulturno umjetničko društvo „Prigorje” iz Križevaca predstavit će rezultate projekta na izložbi 19. srpnja u 18 sati, na adresi I.Z.Dijankovečkog 5, u Križevcima te završnu konferenciju projekta u utorak 23. srpnja, 2019.g.

Izložba će pokazati sve prikupljene i izrađene radove tijekom trajanja projekta „Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkoga kraja” koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a koji je odobren na pozivu Umjetnost i kultura 54+.

Na otvaranju izložbe govorit će voditeljica projekta Martina Zrno i Ivan Vinković, voditelj aktivnosti plesa, pjesme i običaja. Osvrt na izložbu i osvrt na katalog, koji je nastao u okviru projekta govorit će Vesna Peršić – Kovač, profesorica etnologije.

Izložba će biti prigoda da nastupi Ženski vokalni sastav uz pratnju tamburaša KUD-a „Prigorje“ iz Križevaca.

Na izložbi će biti izložene narodne nošnje Križevačkog prigorja, narodne nošnje sela Veliki Raven i Glogovnica, koje su slične ali ipak postoje različitosti koje ih karakteriziraju. Neki dijelovi narodnih nošnji su originali dok su neki novoizrađeni prema originalima iz prošlosti.

– Željeli smo pokazati cjelokupno bogatstvo narodnih nošnji Križevačkog prigorja od sredine 19. stoljeća pa sve do 60-tih godina 20. stoljeća. Na izložbi će se moći razgledati starinsko ruho, modernizirano ruho te najnoviji tip nošnje – ističe Martina Zrno, voditeljica projekta.

– Uz nošnje na izložbi će biti prikazan velik broj različitih oglavlja koja su se nosila na ovom području, kao i dječji radovi Područne škole Veliki Raven, nastali na projektu, a na temu baštine ravenskog krajadodaje Martina Zrno.

Predstavljanje kataloga : Narodne nošnje Križevačkog prigorja

– Provodeći radionice tijekom projekta na području mjesta Veliko Ravna i Glogovnice razgovarali smo s brojnim kazivačicama i kazivačima, sudionicima na projektu koji su opisali kako su se njihove majke i očevi, bake i djedovi odijevali u prošlosti. Pokazali su nam stare fotografije na kojima se dobro vidjela narodna nošnja. Iz ormara i škrinja izvlačili tekstilne predmete koje su sačuvali od zaborava – istakla je Martina Zrno, voditeljica projekta.

– Na temelju svih tih saznanja koja smo prikupili, saželi smo u katalog pod nazivom „Narodne nošnje Križevačkog prigorja“ koji će biti predstavljen na izložbi – zaključila je Zrno.

U utorak 23. srpnja, 2019.g. s početkom u 19 sati u Turističko – informativnom centru Križevci, Trg Josipa Jurja Strossmayera 5, održat će se završna konferencija projekta.
Uz prigodni folklorni nastup, o provedbi projekta te rezultatima projekta govorit će voditeljica projekta Martina Zrno i Ivan Vinković, suradnik na projektu te predstavnik grada Križevaca, partnera na projektu.