Hrvatska, Nekategorizirano

KUL centar u Slavonskom Brodu mladima donosi mnoštvo kvalitetnih kulturnih sadržaja

Slika 2 - Fotoklub KadarU sklopu projekta Kulturni centar mladih u Slavonskom Brodu (KUL centar), koji sufinancira Europski socijalni fond, održane su prve radionice u prostorijama Centra mladih u Slavonskom Brodu.

Udruga Fotoklub Kadar od 7. do 12. siječnja 2019. u Centru mladih u Slavonskom Brodu održala je prvi ciklus radionica digitalne fotografije namijenjen djeci školskog uzrasta od 10 do 16 godina. Na radionicama je sudjelovalo petnaestak polaznika koji su učili osnove digitalne fotografije: kako se fokusirati na bitno tijekom fotografiranja, kadriranje, postavke fotoaparata, razumijevanje fotografije i na kraju samo fotografiranje i obradu fotografija. Polaznici su u ugodnom okruženju i pod stručnim vodstvom članova Udruge Fotoklub Kadar SB naučili nešto novo o fotografiji i fotografiranju. Nakon održanih radionica, radovi polaznika pokazani su javnosti na izložbi koja je otvorena 16. siječnja 2019. u prostorijama Centra mladih u Slavonskom Brodu.

Sa svojim aktivnostima u projektu započela je još jedna udruga, Udruga „Kameleon i Mreža“ koja je 12. siječnja 2019. od 18 do 20 sati u prostorijama Centra mladih održala svoju prvu radionicu, radionicu prijevoda tekstova glazbenih dijela i glazbenu slušaonicu pod nazivom „U ringu.“ Radionica je bila namijenjena adolescentima, 7. i 8. razredima osnovnih škola, srednjoškolcima, studentima, ali i ostalim zainteresiranim građanima. Radionici su prisustvovali učenici 1. razreda Prirodoslovno-matematičke gimnazije „Matija Mesić“ iz Slavonskog Broda, članovi Udruga „Kameleon i Mreža“ i Kino kluba „Paluba 7“ te ostali zainteresirani građani. Voditelj radionice bio je profesor Željko Parlov.

Slika 3 - Kameleon i MrežaNakon pozdravnih riječi, polaznici su mogli saznati nešto više o projektu Europske unije Kulturni centar mladih – Razvoj javno-civilnog partnerstva u kulturi u Slavonskom Brodu (KUL centar). Tema radionice bio je prijevod poeme „Thick as a Brick“ Iana Andersona, vodećeg vokala grupe Jethro Tull, a koja je ujedno i naslov njihovog petog studijskog albuma.

U prvom dijelu radionice polaznici su slušali prvi dio poeme i prijevod originalnog teksta na hrvatski jezik, a u drugom dijelu poslušali su drugi dio poeme s prijevodom. Voditelj radionice Željko Parlov uveo je sudionike u svijet rock ‘n’ roll stvaralaštva sedamdesetih s naglaskom na autentično stvaralaštvo Iana Andersona.

Zbog složenosti poeme, u prijevodu se trebalo pronaći prikladne izraze i fraze na hrvatskom jeziku kojima bi se najbolje mogao dočarati svijet poeme.
Udruga „Kameleon i Mreža“ održala je još jednu radionicu, radionicu kreativnog pisanja pod nazivom „Piši ponekad…“ 14. siječnja 2019. od 18 do 20 sati u prostorijama Centra mladih. Na radionici je sudjelovalo 13 sudionika. Bili su tu učenici 2. razreda opće gimnazije „Matija Mesić“ iz Slavonskog Broda, članovi Udruge „Kameleon i Mreža“ i ostali zainteresirani građani. Polaznike je pozdravio i uvodnu riječ o projektu održao predsjednik Udruge „Kameleon i Mreža“ dr. Jugoslav Gojković. Radionicu je vodila profesorica Darija Mataić Agičić koja je polaznicima predstavila mogućnosti radionice kreativnog pisanja s naglaskom na pisanje kreativne priče. U drugom dijelu radionice polaznici su kroz razgovor predlagali ideje za pisanje kratkih priča, a prihvaćena tema o kojoj će pisati je MOST. Sljedeća radionica održat će se za mjesec dana.
Slika 6 - Kameleon i Mreža