Aktualno, Nekategorizirano

Premijera predstave „Pjesma cvrčka“ u Centru mladih u Slavonskom Brodu

Foto: Kul centar

U sklopu projekta KUL centar u Slavonskom Brodu u tijeku su pripreme za predstavu „Pjesma cvrčka” u režiji Ive Srnec, predstave koje je nastala u produkciji Eurokaza, u okviru projekta sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda.

Na predstavi surađuje i Kazališna družina Ivana Brlić-Mažuranić iz Slavonskog Broda.

Premijera predstave „Pjesma cvrčka“ održat će se 13. veljače (srijeda) u 19:30 u velikoj dvorani Centra mladih (Ulica Ante Starčevića 11, Slavonski Brod).

Predstava je otvorena za srednjoškolce i sve zainteresirane građane, a ulaz je besplatan.

U predstavi igraju: Igor Baksa, Mira Bosanac, Sven Jakir i Siniša Miletić, a sudionici iz Slavonskog Broda su: Zvonko Brkić, Anica Ćosić, Antun Lesar, Renata Rajković, Marija Rakić, Darija Vlajnić, Jasna Duspara, Ružica Gombović, Ružica Junačko, Ivanka Markušić, Romana Mišić, Marija Mrkalj, Štefica Oreč i Olivera Lesar.

„Pjesma cvrčka“ slobodna je dramatizacija novele „Cvrčak pod vodopadom“, a bavi se ustajalom i zatupljujućom atmosferom hrvatske provincije nakon Prvog svjetskog rata od koje preosjetljivi pojedinac bježi na daleka bojišta.

53678722_2342740672443204_7492406264157175808_nPredstava „Pjesma cvrčka“ dio je projekta „Scenska kreativnost u starijoj dobi“ , međunarodnog festivala Eurokaz, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Ansambl predstave čine 4 stalna profesionalna glumca, i sama starija od 54 godine, te rotirajući Kor sastavljen od po 10 pripadnika ciljne skupine, osoba starijim od 54 godine, sa 6 različitih lokacija u RH (Zagreb, Petrinja, Sisak, Slavonski Brod, Gospić, Pregrada).

Prije uključenja u proces produkcije profesionalni glumci prolaze 4-dnevnu pripremu za individualni rad s pripadnicima ciljnih skupina,  a Kor, na svih 6 lokacija, prolazi radionice u trajanju od 7 dana, koje vodi redateljica Iva Srnec. Sama produkcija svake predstave traje mjesec dana. Do sada je izvedena predstava u Zagrebu.

Na završnoj izvedbi koja će se održati u lipnju u Zagrebu okupit će se grupe glumaca sa svih lokacija.

Konačan rezultat ovog projekta je predstava visokih estetskih i umjetničkih kriterija koja se lako može izvesti u bilo kojoj drugoj sredini u kojoj nema kulturnih centara i u čijim lokalnim zajednicama nema većeg interesa za kazališni rad, ali i u sredinama u kojima postoje amaterska kazališta čime je interes za scensku kulturu veći.