Aktualno, Nekategorizirano

Mental trip – zvučna instalacija koja ukazuje na sve učestalije probleme mentalnog zdravlja

Od četvrtka, 07. do 16.10.2021. u Kreativno edukativnom centru Murai bit će izložena zvučna instalacija pod nazivom Mental trip autora Bojana Miljančića, Roberta Posavca i Tatjane Žižek.

Mental trip. Zvučna instalacija koja ukazuje na sve učestalije probleme mentalnog zdravlja, posebno usred „novonormalnih“ okolnosti te serije potresa. Posjetitelji će pomoću medija zvuka doživjeti/osjetiti senzacije i podražaje koje imaju osobe koje pate od tri različita učestala poremećaja mentalnog zdravlja: duboka depresija, intenzivna anksioznost i jaki napadi panike. Zvuk je medij prijenosa senzacije, ali i medij oblikovanja, koji svojim pomacima frekvencija, loopovima, ritmom, asinkronijama, disharmonijama, a posebno korištenjem tišine i praznina u kompozicijskom smislu pojačava i dočarava stanje spomenutih poremećaja više od bilo kojeg drugog medija. Zvuk je medij kod kojeg registriramo svaki disbalans, svaku disharmoniju, svaki zvuk motora u šumi i prasak petarde na ulici. Zvuk izrazito utječe na usmjeravanje naše pažnje te nas priprema za ono što slijedi, kreira naša očekivanja. Mental trip je putovanje u zvučni i prostorni kontrast. Zvučna kulisa prilikom ulaska i izlaska je sastavljena od harmonije zvukova toliko uobičajenih da ih ne registriramo i ne pridajemo im važnost tako dugo dok nas zvukovi koje ne očekujemo ne izbace iz „zvučne nesvijesti“. Iz te nesvijesti ulazimo u zamračeni i skučen prostor mentalnih poremećaja te iz njega vraćamo u sugestivnu zvučnu kulisu zdravog i prirodnog. To je mental trip, put tamo i natrag. Putovanje/trip u novo i neistraženo te povratak natrag priprema nas/senzibilizira da budemo osjetljivi prema danas čestom problemu – mentalnom zdravlju pojedinca. Glava je važna. Sve je u glavi. Zvuk i zvučna kulisa važni su elementi zdravlja – navodi se u pozivu Centra.

„Problemu mentalnog zdravlja pristupamo transdisciplinarno – psihologinja, umjetnik, informacijski stručnjak – čime nastojimo doživljaj prenijeti i približiti publici, koncept stručno pripremiti, ali u svakom slučaju dati estetski doživljaj cijeloj instalaciji. Zadržavanjem na priči – jer mentalni trip je zvučno putovanje tamo i natrag i na tom putu zvuk prolazi kroz priču – omogućujemo konzumentu tripa emocionalni doživljaj, dok je njegova senzibilizacija aktivistički moment troje autora.“ – autori Mental tripa

_______
Projektom Kreativni edukativni centar se želi nastaviti uspješna priča javnog društveno-kulturnog prostora koji povezuje građane, organizacije civilnog društva, ustanove u kulturi i donositelje odluka u uzajamnom učenju i kreiranju novih vrijednosti u zajednici. Svrha projekta je osnažiti organizacijske timove civilnog društva i zgrade Murai vještinama menadžmenta u kulturi, vještinama suupravljanja i participacije u programima zgrade Murai te aktivno uključiti građane i volontere u procese kreiranja sadržaja, politika i procese suupravljanja javnim prostorom u kulturi. Projekt traje 24 mjeseci. Projekt je sufinanciran od strane Europske unije u sklopu ESF poziva „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“ u iznosu od 1.459.794,22 kn.

Više informacija o aktivnostima centra Murai:
Facebook: https://www.facebook.com/murai.kec