Aktualno, Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Povodom obilježavanja svjetskog dana svjesnosti o autizmu u organizaciji Udruge za autizam – Zagreb

U Kulturno informativnom centru u Zagrebu, dana 16. travnja 2024., održano je svečano događanje povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, koje je organizirala Udruga za autizam – Zagreb. Okupljeni su imali priliku sudjelovati u nizu aktivnosti posvećenih podizanju svijesti o autizmu i promicanju podrške osobama s poremećajem iz spektra autizma (PSA).

 

Jedan od istaknutih trenutaka događanja bio je predstavljanje knjige “365 puzli, jedna godina kroz labirint autizma” autorice Ksenije Graonić, majke dječaka s PSA. Knjiga pruža uvid u život obitelji koja se suočava s izazovima autizma, ističući ne samo iskustva djeteta s PSA, već i njegove obitelji i okruženja. Ova emotivna prezentacija privukla je pažnju posjetitelja i potaknula duboku refleksiju.

 

Uz to, posjetitelji su imali priliku uživati u dokumentarnom filmu “Od snova do krova”, koji prati razvoj projekta “Naš plavi svijet”, inicijative usmjerene na inkluzivnu deinstitucionalizaciju odraslih osoba s autizmom. Panel rasprava na temu “Život odraslih osoba s poremećajem iz spektra autizma” pružila je platformu za dublje razumijevanje potreba ove populacije i potaknula važnu raspravu o unaprjeđenju skrbi i prihvaćanju u društvu.

Uz sve to, izložba fotografija pod nazivom “Naš pogled kroz objektiv” pružila je uvid u interese i perspektive odraslih osoba s autizmom.

 

U četvrtak, 18. travnja, s početkom u 12:00 sati, Udruga za autizam – Zagreb, u suradnji s Gradskim kazalištem Zorin dom iz Karlovca i Gradskim satiričnim kazalištem Kerempuh iz Zagreba, organizira događaj u Dvorani Vidra na adresi Draškovićeva ulica 80, 10 000 Zagreb. Učenici od 1. do 3. razreda svih gimnazija u Vidri, nedaleko Križanićeve ulice, imat će priliku prisustvovati gostovanju predstave “Semafor”, autorice Petre Cicvarić u režiji Peđe Gvozdića. Ova predstava, nastala u suradnji s karlovačkom Udrugom Frendofon koja se bavi inkluzijom djece i mladih s teškoćama u razvoju, donosi priču o odrastanju i prihvaćanju iz perspektive sestre osobe s PSA. Nakon izvedbe predstave, planirana je tribina pod nazivom “Odrastanje uz autizam”, na kojoj će sudjelovati autorski tim, članovi Udruge te srednjoškolska publika. Cilj tribine je razbiti predrasude i eventualne neugodnosti povezane s obiteljskim iskustvom različitih oblika “drukčijosti” te potaknuti razmjenu iskustava kako bi se osnažili mladi na putu prema empatičnosti i odgovornoj punoljetnosti.

 

Tijekom travnja održat će se i predavanje za roditelje djece s PSA, a sve potrebne informacije o temi, lokaciji i vremenu bit će objavljene na Facebook stranici Udruge.