Hrvatska, Nekategorizirano

Predstava “Naš Vukovar” pokazat će grad iz vremena kada je stolovao kao mala grofovija na rubu moćnoga Carstva

Povodom najavljene premijere predstave „Naš Vukovar“ razgovarali smo s Anom Kustura, voditeljicom EU projekta „Psst! – Partnerstvo u scenskom stvaralaštvu“ Hrvatskog doma Vukovar

Hrvatski dom Vukovar priprema pravu poslasticu za sve ljubitelje kulture i svoje sugrađane. O čemu je riječ?

Hrvatskom domu Vukovar je krajem 2018. godine odobren EU projekt „Psst! – Partnerstvo u scenskom stvaralaštvu – Razvoj modela sudioničke scenske kulture u Vukovaru“ koji je ugovoren kroz Poziv Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi, za koji su bespovratna sredstva osigurana temeljem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda. Od tada vrijedno radimo i provodimo aktivnosti projekta čiji je krajnji rezultat upravo produkcija i izvedba ove predstave. Ona je inspirirana bogatom vukovarskom baroknom prošlošću te nastoji prenijeti duh vremena u kojem je živjela i djelovala obitelj Eltz. Vjerujemo da će to biti izvrsna promidžba Vukovara, njegovih kulturnih vrijednosti te potencijalno i novi turistički proizvod prezentacije baroknog naslijeđa Vukovara.

U projekt su uključeni i brojni partneri. S kim sve surađujete i kakva je bila suradnja?

Projekt provodimo s našim partnerima, a to su: Grad Vukovar, Gradski muzej Vukovar, Ogranak Matice hrvatske Vukovar, KUD Kolo, HKGD Dunav i Društvo Hrvatska žena Vukovar, dok namVURA d.o.o. pruža tehničku pomoć u provedbi projekta. Kad imate tako velik broj partnera, suradnja mora biti čvrsta. Projekt je vrlo zahtjevan zbog velikog broja ljudi uključenih u provedbu aktivnosti. Iznimno sam zadovoljna suradnjom jer su uložili maksimalan trud, odazivali se svim sastancima i radionicama i pokazali zavidnu spremnost na sve izazove koji su bili pred nama. Upravo zahvaljujući njima, radionice su dobile smisao i iz njih smo svi ponešto naučili.

Spomenuli ste radionice; koja je njihova uloga u projektu?

Radionice koje smo proveli kroz projekt za cilj su imale okupiti zainteresirane građane u sudjelovanju u razvoju kapaciteta i postavljanju nove predstave Hrvatskog doma Vukovar. Za razvoj kapaciteta su provedene radionice strateškog planiranja, izrada programa i projektnog oblikovanja, a za postavljanje nove predstave radionice planiranja scenografije, izrade scenografije, dramaturgije, režije, glume, kostimografije te šivanja narodnih nošnji i baroknih kostima. Sve navedene radionice su iza nas i interes za njih je bio vrlo velik. Čak 59 naših sugrađana je sudjelovalo i dobilo znanja koja će im koristiti u budućim projektima i razvoju kulture u našem gradu.

Za prikaz vukovarske barokne prošlosti potrebni su i prikladni kostimi koje možemo vidjeti na plakatima u gradu. Koliko je vremena potrebno za izradu jedne barokne haljine?

Za potrebe ove predstave izrađeno je 5 baroknih haljina, 3 muška barokna kostima, 8 pari cipela, 10 uniformi pandura i 4 uniforme kočijaša. Riječ je dakako o replikama, a sredstva za tu namjenu su osigurana i utrošena upravo iz projekta, čija je ukupna vrijednost 580.729,93 kn, uz 100 posto sufinanciranja iz Europskog socijalnog fonda. Za izradu jednog takvog kostima potrebno je mnogo vremena i vičan majstor-krojač koji poznaje karakteristike baroka i umije vjerno prenijeti sve te ukrase, detalje i boje kreirajući novo djelo. Osim navedenog, za potrebe projekta izrađene su i narodne nošnje te kupljena oprema i glazbeni instrumenti koji će omogućiti izvedbu predstave „Naš Vukovar“ izvan Hrvatskog doma Vukovar, odnosno u prostorima Gradskog muzeja Vukovar.

Nedavno je predstavljena i knjiga „Naš Vukovar – Pozdrav iz Vukovara“

Knjiga je nastala u suradnji s Ogrankom Matice Hrvatske kako bi prikazala i sačuvala brojne priče i legende iz vukovarske prošlosti i njezinih stanovnika, što je ujedno i
podloga za našu predstavu. Knjiga je tiskana u 250 primjeraka i sastoji se od četiri dijela: priča o povijesti grada i demografska slika, zatim crtice iz povijesti Vukovara, naš grad među stranicama vukovarskih književnika i na kraju „Dvojac bez…“ u kojem se čitatelji upoznaju s dvojicom vukovarskih umjetnika Brankom Crlenjakom i Zdravkom Dvojkovićem.

Premijera predstave najavljena je za 19. ožujka 2020. u 17 sati u Gradskom muzeju Vukovar.

Ako ste se ikada zapitali kako je izgledao Vukovar za vrijeme grofova Eltz, ova predstava će vam na najbolji način dočarati atmosferu jednog povijesnog trenutka, od dana na užurbanoj tržnici, do večere u najfinijem salonu. Kroz priče i legende o Gradu otvarat će se prizori iz slavne i bogate vukovarske povijesti, spomenut će se najvažniji stanovnici, no neće se zaboraviti ni na one bezimene koji su hodali ovim krajem. Kočijaši, panduri, kmetovi, gospoda, franjevci, svi će oni progovorit vlastitim glasom i ispričati priču o jednoj maloj Slavoniji na samom rubu Carstva koja postaje središtem nove Srijemske županije. Približit će nam društveno-povijesne prilike, kulturu i način života, no neće, naravno, zaboraviti ni na onaj suptilniji, ali samim time i intrigantniji ljubavni plan. Zato ih pratite dobro, jer, koliko god ovaj dan bio naizgled običan, nikad ne znate što bi se sve u njemu moglo dogoditi.