Hrvatska, Nekategorizirano

PROJEKT SOLAR donosi niz radionica u srpnju: ples, film, likovne i kulinarske radionice…

I dok sunce polako navještava svoju dominaciju na ljetnom nebu, oleandri pršte od vatrometa boja, a mještani traže svoju definiciju mira u sjeni stabala, šumu mora i pjesmi cvrčaka, mi prkosimo uzavrelim temperaturama i u Centru Solar na 2. katu Ban Mladenove 9 nastavljamo ih podizati plesnim, likovnim i kulinarskim radionicama. I srpanj zamišljamo aktivno, sa stopalima u pokretu i prstima u brašnu, čokoladi i boji, navodi se u priopćenju Centra Solar.

Tijelu i prostoru Karolina Šuša posvetila je srpanjsku radionicu za djecu. Biti tijelo znači pripadati prostoru, prostor definira naše tijelo, daje mu slobodu i potiče ga na različite performacije i gestikulacije. Sa ovom samostalnom umjetnicom, plesačicom suvremenog plesa i pjevačicom dozvolite najmlađima da, svakog četvrtka od 18:30 sati, kroz ples i igru zakorače u prostorne dimenzije, istraže ih i preispitaju. Mladima će ovoga puta, ova svestrana umjetnica, otkriti svijet koreografije. „Dizajniranjem“ plesnih koraka Karolina će, četvrtkom od 19:30 sati, sa polaznicima oblikovati neraskidiv odnos prostora, tijela i vremena.

Znatiželju, istraživanje i otvorenost ka promjeni polaznici će moći zadovoljiti kroz srpanjske radionice Lucije Zalović, posvećene suvremeno plesnoj tehnici. Mladi će, ponedjeljkom od 18:30 sati, otkrivati kako tijelo podliježe Newtonovom zakonu akcije i reakcije. A kako bi kretanje i senzacije koje nastaju u tijelu što jednostavnije pretvorili u ples, ova suvremena plesačica i plesna pedagoginja sa odraslima će, ponedjeljkom od 19:30, raditi na snazi i fleksibilnosti.

Večeri plesnog filma i videa, kroz suradnju filmskih redatelja i koreografa, i u srpnju će vam omogućiti da uđete među plesače i kroz iskustveni doživljaj upoznate izbliza plesačko tijelo.

Prste u boju sa najmlađima uroniti će sljedećeg mjeseca slikarica i magistra edukacije likovne kulture Tea Morić Šitum. Srpanjsku radionicu posvetila je teoriji boje, a unatoč tome što bismo u srpnju rado imali prste smežurane od mora, srijedom od 18:30 sati, dozvolite djeci da kroz prstiće zamazane bojom otkriju svoju savršenu kombinaciju nijansi.

Naravno da nismo zaboravili na one koji i u vrućim ljetnim mjesecima ne odustaju od pećnice i štednjaka. Drugi tjedan srpnja, kroz program Zdravi Varoš, nastavljamo sa pečenjem bezglutenskog kruha i peciva i pripremom zdravih kolača bez šećera. Dragana Pavičić, članica Splitsko-dalmatinskog društva za celijakiju, odrasle polaznike upoznat će sa nekim novim tipovima brašna i sa zanimljivim kombinacijama osvježavajućih i sezonskih okusa. A nadajući se da bi čokolada i nutella trebale biti zamjena dostojna sunca, mora i kupanja jednog vrućeg srpanjskog jutra, Dragana ih je uvrstila u kombinaciju kolača radionice namijenjene najmlađim naraštajima.
I ovaj mjesec program Zdravi Varoš obogaćen je jednim predavanjem „za one koji žele znati više“, a srpanjsko izlaganje posvećeno je balansu crijevnog bioma.

Centar Solar izazovno nastavlja s provedbom EU projekta „PROJEKT SOLAR – SUNČANI VAROŠ SRETNIH STANOVNIKA revitalizacija prostora i uspostava društveno kulturnog centra u kontaktnoj zoni povijesne jezgre grada Splita“ (UP.04.2.1.07.0150). Nositelj ovog projekta, umjetnička organizacija IKS Festival, zajedno sa svojim partnerima Gradom Splitom, Splitsko-dalmatinskim društvom za celijakiju i Udrugom stanovnika povijesne jezgre grada Splita „GET“ i u srpnju usmjerava bespovratna financijska sredstva u iznosu od 1.816.076,50 kuna (15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i 85% iz Europskog socijalnog fonda) iz Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020, ka bogatijem društvenom, kulturnom i umjetničkom životu svojih mještana.

Sudjelovanje u radionicama, na predavanjima i video projekcijama je besplatno i namijenjeno je svima koji i kroz ljeto žele ostati aktivni jer jedna bugarska poslovica kaže „Od hodanja nešto, od sjedenja ništa“. Zato se zajedno sa nama svojeglavo zainatite ljetnim vrućinama i za sve informacije i prijave zapratite nas na Facebook stranici Centar Solar, na Instagram profilu @centarsolar i na internet stranici www.centar-solar.eu.