Hrvatska, Nekategorizirano

Sportska orijentacija za osobe s invaliditetom u sklopu EU projekta ReSport

ReSport čini europsku sportsku mrežu za rehabilitaciju osoba s invaliditetom, a vrijednost ukupnog projekta iznosi gotovo pola milijuna eura.

Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke započeo je koncem lipnja s provedbom sportske orijentacije za osobe s invaliditetom u sklopu projekta ReSport.

– Orijentacijski šport je pojedinačno ili timsko natjecanje koje kombinira orijentaciju i utrkivanje. Cilj natjecatelja je što prije stići do zadanog cilja na (obično) nepoznatom terenu, koristeći geografsku i topografsku orijentaciju– pojašnjavaju iz Saveza.

Projekt ReSport promiče volonterske aktivnosti u sportu, socijalnu uključenost, jednake mogućnosti i podizanje svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti te promovira zdravlje kroz povećanje sudjelovanja i jednak pristup sportu za sve.

Cilj projekta je provedba obuke za osobe s invaliditetom u zemljama partnera, i to u prirodi, u teretani i uz IT alate. Također, projekt uključuje suradnju s organizacijama djece i mladih kako bi se poticala socijalna uključenost osoba s invaliditetom te njihove jednake mogućnosti u sportu.

Partneri Projekta ReSport su organizacije iz osam zemalja: Francuske, Italije, Portugala, Irske, Turske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Vodeći partner Projekta je Centar NAPREJ Maribor, dok je partner iz Hrvatske Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke.

Cilj partnerstva je promicati sudjelovanje ciljnih skupina u području sporta i tjelesne aktivnosti te podržati provedbu načela EU dobrog upravljanja u sportu, podržati europske strategije za socijalnu uključenost i jednake mogućnosti, smjernice EU-a za fizičke aktivnosti kao i druge dokumente u tom području.

ReSport čini europsku sportsku mrežu za rehabilitaciju osoba s invaliditetom. Iznos ukupnog projekta je 488.928,99 eura, a projekt je sufinanciran 80 posto od strane Europske unije preko programa Erasmus+ Sport – Collaborative Partnership, točnije sufinanciran je u iznosu 391.143,19 eura, od čega iznos za Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke čini 59.481 eura.

Klaudija Klanjčić, In portal