Aktualno, Nekategorizirano

STEM sajam zdrave znanosti

Danas je u XII. gimnaziji u Zagrebu održan STEM sajam zdrave znanosti u organizaciji udruge HUHIV i partnera Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Sajam je organiziran u sklopu ESF projekta 𝘗𝘰𝘱𝘶𝘭𝘢𝘳𝘪𝘻𝘢𝘤𝘪𝘫𝘰𝘮 𝘚𝘛𝘌𝘔-𝘢 𝘥𝘰 𝘰č𝘶𝘷𝘢𝘯𝘫𝘢 𝘫𝘢𝘷𝘯𝘰𝘨 𝘻𝘥𝘳𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢, kako bi djeci i mladima približili zanimljive, zdravstvene i znanstvene teme koje na zabavan način populariziraju STEM područja biomedicine i zdravstva, s konačnim ciljem podizanja znanstvene i zdravstvene pismenosti među krajnjim korisnicima.

Radionice su provodili studenti Stomatološkog fakulteta te stručnjaci iz područja psihologije Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa. Učenici su imali priliku saznati mnogo zanimljivih stvari o mikrobiotici i opasnim promjenama usne šupljine, primjeni STEM-a u restaurativnoj dentalnoj medicini te znanosti u službi oralnog zdravlja.

Tijekom održavanja sajma bili su izloženi anatomski modeli ljudskog tijela, organa i virusa koje su učenici mogli pregledati, istraživati i rastavljati te pitati prisutne stručnjake sve što ih zanima.

Na raspolaganju su bili i mikroskopi s brojnim preparatima, poput bakterija, virusa, parazita. Nakon svakog predavanja održao se edukativni STEM kviz znanja, a na kraju su bile izvedene i pokazne vježbe i pokusi.

……………
Projekt je ugovoren za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 2.110.188,00 kuna u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ .