Hrvatska, Nekategorizirano

U Čakovcu predstavljen projekt „Impuls za 54+“

impuls-54plusU utorak, 24. srpnja 2018. u Maloj vijećnici Međimurske županije, održana je konferencija za medije za projekt “IMPULS za 54+” čiji je nositelj Međimurska županija, a partneri Kulturno umjetničko društvo Mura, Matica umirovljenika Međimurske županije i Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec. Projekt je prijavljen na Poziv Ministarstva kulture „Umjetnost i kultura 54+“.Međimurskoj županiji dodijeljeno je 936.014,28 kuna bespovratnih sredstava za projekt iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je u suradnji s Međimurskom županijom pripremala Javna ustanova REDEA prošle godine u srpnju.

Projekt te njegove značajke i aktivnosti predstavili su župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. sc. Sonja Tošić Grlač, predstavnica Javne ustanove REDEA Petra Pavičić, ravnateljica Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec Ljiljana Križan, predsjednik KUD-a Mura Slavko Bregović te predsjednica Matice umirovljenika Međimurske županije Nadica Lovrec.

Projektnim aktivnostima omogućit će se socijalno uključivanje za 110 osoba starijih od 54 godine i to oni koji žive u geografski izoliranim i depriviranim mjestima na području Međimurske županije. Osobe starije životne dobi žive u ruralnim sredinama koje su geografski izolirane, nepovoljnih su financijskih prilika, teže su mobilni jer ne posjeduju svoj automobil ili ga više ne mogu voziti, teško se kreću pa trebaju pratnju za putovanje koju je teško osigurati, neki žive u samačkim domaćinstvima, neinformirani su o kulturno – umjetničkim sadržajima svoje sredine.

Projekt će utjecati na premošćivanje navedenih prepreka sljedećim aktivnostima:

• participativne kulturno-umjetničke radionice – učenje sviranja tambura i ostalih tradicionalnih instrumenata, učenje pjevanja, radionica folklora, radionice poticanja kulture čitanja,
  • posuđivanje knjižne građe iz Bibliobusa u koji će se ugraditi rampa za lakši pristup osoba s invaliditetom;
  • umjetnički projekti koje će sudionici predstaviti na javnim događanjima – gostovanja u Sloveniji i Mađarskoj, sudjelovanje na Festivalu starijih osoba;
  • sudjelovanje korisnika na različitim kulturno–umjetničkim sadržajima -opera u Kaposvaru, koncert u Zagrebu, posjet kulturnim događanjima u Sloveniji.

Radionice će se održavati u tri Centra kulturno-umjetničkih sadržaja koji su locirani u Murskom Središću, Nedelišću i Donjoj Dubravi gdje će boraviti i Bibliobus. Za sve sudionike bit će organiziran besplatni prijevoz u jedan od centara.

Župan Međimurske županije Matija Posavec ujedno je potpisao i Sporazume o financiranju s Maticom umirovljenika Međimurske županije, Savezom udruga umirovljenika i starijih osoba Međimurske županije te Udrugom umirovljenika Prelog, a s ciljem podrške aktivnostima osobama treće životne dobi na području Međimurske županije.