Aktualno, Nekategorizirano

U Gradskoj knjižnici Biograd na Moru brojne aktivnosti u sklopu projekta Čitanjem u život

U sklopu projekta Čitanjem u život, koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda 30. studenog 2022. od 20 sati u Caffe baru Škverić u Biogradu na Moru održao se prvi od planirana tri kviza znanja Kvizaši kojima sam čitao u organizaciji Gradske knjižnice Biograd na Moru i partnera Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru. Kviz je bio namijenjen svim dobnim skupinama, te smo uz veliku posjećenost i dobru atmosferu testirali svoja znanja o književnim djelima. Sudjelovanje u kvizu je bilo besplatno, a najuspješniji su osvojili simbolične nagrade.
Pozivamo sve da iskoriste nadolazeće blagdane za odmor i čitanje jer se kviz Kvizaši kojima sam čitao nastavlja i u idućoj godini!

U sklopu projekta Čitanjem u život održale su se i radionice brzog čitanje (30. studenoga – 2. prosinca 2022. godine) te radionice kreativnog pisanja Sastavi me za 5 (7. – 9. prosinca 2022. godine). Obje radionice su bile namijenjene mlađima od 25 godina.

Radionice brzog čitanja omogućile su mladima brže i jednostavnije čitanje kako bi im se olakšalo učenje, ali i čitanje u slobodno vrijeme te razvila ljubav prema čitanju. Osim toga, one imaju zadatak aktivirati obje moždane hemisfere, čime je moguće riješiti standardne probleme u čitanju te generalno učenju: slabu koncentraciju, slabo ili sporo razumijevanje, nedovoljno pamćenje, nedostatak vremena, lako gubljenje motivacije ili preosjetljivost na vanjske podražaje.

Radionice kreativnog pisanja Sastavi me za 5 imale su za cilj usvajanje vještine pisanja za cijeli život, te su mladi kroz jezične igre naučili interpretirati zadanu temu, posložiti “kostur“ sastava, naučiti kako započeti i kako nikako ne započeti rečenicu, slijediti jezična pravila i služiti se stilskim izražajnim sredstvima.

U sklopu projekta Čitanjem u život, koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, oformljen je i  Klub čitatelja za starije od 54 godine u organizaciji Gradske knjižnice Biograd na Moru i partnera Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru. Prvi sastanak održat će se u prostorima Gradske knjižnice Biograd na Moru 15. prosinca 2022. Sudionike očekuje zabavno druženje uz knjige, kavu i čaj. Nadamo se ostvarivanju novih prijateljstava te brojnim druženjima u prostorijama Gradske knjižnice Biograd na Moru.

Svi zainteresirani se mogu prijaviti putem elektroničke pošte info@gkbnm.hr ili na broj telefona 023 386 487.

Projekt Čitanjem u život će se provoditi od 8. srpnja 2022. do 8. srpnja 2023., ukupne vrijednosti 309.414,67 kn (41.040,59 €), financiran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 46.412,20 kn (6.156,09 €) i Europskog socijalnog fonda u iznosu od 263.002,47 kn (34.884,50 €). Partner na projektu je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru.

Projektom Čitanjem u život unaprijedit će se kvaliteta života osoba ciljanim skupinama (mladima do 25, osobama starijim od 54 godine) kroz razvoj čitalačke kompetentnosti i osiguravanjem temelja za cjeloživotno učenje, a sve u cilju povećavanja socijalne uključenosti ranjivih skupina. (izvor: Gradska knjižnica Biograd na Moru)