Aktualno, Nekategorizirano

U Lazaretima predstavlja se 12 priča koje tematiziraju iskustvo zatvora te zbirke naših vrsnih kratkopričašica

U srijedu i četvrtak, 14. i 15. srpnja, Art radionica Lazareti u sklopu ciklusa pod nazivom ‘Književnost u Lazaretima. Razgovor s Autorom’ na Komardi predstavlja dva književna događanja i zanimljiva razgovora na kojima sudjeluju Luiza Bouharaoua, Marija Andrijašević, Paula Zore i Staša Aras.

U srijedu 14.7. u 20 h na Komardi; predstavljanje zbirke kratkih priča “Nastavi priču” i razgovor s autoricama. Sudjeluju: Luiza Bouharaoua; Marija Andrijašević, Paula Zore i Staša Aras

„Nastavi priču” – prva kolaborativna zbirka kratkih priča!

Zbirka „Nastavi priču” sadrži 12 priča koje je na temelju fragmenata nastalih na Književnom klubu i radionici kreativnog pisanja u Ženskoj kaznionici u Požegi napisalo 12 spisateljica, i to: Marija Andrijasević, Staša Aras, Lana Bastašić, Ivana Bodrožić, Maša Kolanović, Tanja Mravak, Marija Rakić Mimice, Korana Serdarević, Nora Verde, Jelena Zlatar Gamberožić, Jasna Jasna Žmak i Luiza Bouharaoua.

O knjizi:

Zbirka „Nastavi priču” okuplja dvanaest autorica koje predstavljaju najbolje od kratke priče kod nas. Miljenice kritike i publike, dobitnice brojnih domaćih i inozemnih nagrada, u ovoj su se knjizi našle pred do sada nepoznatim zadatkom da nastave tuđu priču.

Dvanaest priča u ovoj knjizi tematiziraju ženska i pokoje muško iskustvo različitih oblika zatvorenosti: od tjelesne i emotivne, preko obiteljske do društvene. Oboružani snagom, izdržljivošću i osjećajnošću, junakinje i junaci ovih priča izlaze iz splitskih predgrađa, novozagrebačkih stambenih blokova, tijesnih domova i kaptolskih WC-a, i kreću na fikcionalno putovanje čiji je glavni cilj izboriti prostore slobode.

Projekt Nastavi priču i istoimena zbirka dobitnici su međunarodne nagrade za društvenu inovaciju Sozial Marie.

U četvrtak 15.7. u 20 h na Komardi; predstavljanje zbirke kratkih priča “Jesmo li to bili mi“ i razgovor s autoricom sudjeluju Luiza Bouharaoua i Staša Aras

Luiza Bouharaoua “Jesmo li to bili mi”

Luiza Bouharaoua rođena u Splitu, živi u Zagrebu. Radi kao spisateljica, prevoditeljica i kulturna radnica. Osnivačica je Udruge Skribonauti. 2019. godine objavila je knjigu priča „Jesmo li to bili mi” koja je do sada doživjela dva hrvatska izdanja (Jesenski&Turk) te je početkom 2020. objavljena i u Srbiji (Kontrast). Za svoju prvu knjigu dobila je nagradu „Prozak” za najbolji neobjavljeni prozni rukopis, nagradu „Slavić” za najbolje debitantsko književno djelo u 2019. u Hrvatskoj te regionalnu nagradu za najbolju zbirku kratkih priča „Edo Budiša”. Dobitnica je nagrade „Mali Marulić” za najbolji dramski tekst za djecu „Jajo i Strašni Strah” koji izlazi kao slikovnica krajem 2021. godine u izdavačkoj kući Sandorf. Uredila je kolaborativnu zbirku priča zatvorenica Ženske kaznionice u Požegi i suvremenih spisateljica „Nastavi priču”. Fotoproze objavljuje na: instagram.com/luizabou/

O knjizi:

Prva zbirka priča Luize Bouharaoue mogla bi se kratko opisati kao generacijska knjiga i oda prijateljstvu.

„Jesmo li to bili mi“ pripovijeda o odrastanju one generacije koja bi na notorno pitanje gdje ste bili ’91? mogla odgovoriti u vrtiću ili u nižim razredima osnovne škole, i ta se snažna vršnjačka pripadnost istakla i nametnula kao najvažnija identitetska odrednica, uporište, nekad i doslovno drugarski zagrljaj.

Iz priče u priču pratimo nekoliko prijatelja: od djetinjstva u Slavićevoj ulici u Splitu i igara na plaži te još dublje u prošlost, u tamu korijenja, među pretke i tetke, do otkopčavanja svijeta i vježbanja životnih lekcija, širenja po poznatim kotama i neimenovanim meridijanima, otkrivanja seksualnosti i inicijacije u svijet odraslih. Mlade junakinje i junake, često zaglavljene i izgubljene između svakodnevice i snova, ali uvijek izgubljene zajedno, veže i pokreće velika žudnju za ljubavlju koja im, iako iza ugla, neprekidno izmiče.

Ima u ovoj knjizi nenametljive mudrosti, naivne i dirljive dobrote, drskosti i oporosti kao i putenosti i zavodljive melankolije juga. Pa dok u pozadini frenetično jure automobili, zvoni alarm i žmigaju neoni, rečenice se pred nama otvaraju polako, gotovo lelujavo i vode nas kroz predjele koji su nam poznati i bliski, mada ih takvima nikad nismo vidjeli u stvarnosti.

Uistinu, iako će vam se činiti da ste u polupraznim prostorima ovih snovitih priča već bili, vjerojatno još uvijek niste čitali nešto slično.