Aktualno, Nekategorizirano

U Osijeku 15. Festival “Zemlja bez granica”

Više od 40 kreativnih radionica za djecu iz osam država pripremljeno je za ovogodišnji, 15. po redu Festival “Zemlja bez granica” koji će se u Osijeku održati od 26. do 31. kolovoza, najavili su u utorak organizatori.

Na konferenciji za novinare Suzana Vargović, predsjednica Udruge za rad s mladima “Breza” koja organizira festival u suradnji sa gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom, kazala je kako će sve radionice biti održane pod šatorima u Perivoju kralja Tomislava, a tema ovogodišnjeg festivala je “Vremeplov”.

“Naglasak ćemo staviti na korištenje isključivo prirodnih materijala i na održivi razvoj, izrađivat će se predmeti i skulpture od pruća i drugih prirodnih materijala. Danas su otvorene prijave za sudjelovanje na festivalu i roditelji mogu djecu prijaviti na stranici www.zemljabezgranica.com, a sudjelovati mogu djeca od tri do 16 godina”, rekla je Vargović.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić podsjetio je kako je županija u lipnju prošle godine ušla u projekt “Županija prijatelj djece”.

“Jedna od aktivnosti koju u sklopu tog projekta podupiremo je i Festival ‘Zemlja bez granica’. Konkretno, za potrebe festivala iz županijskog proračuna izdvojeno je 50 tisuća kuna”, rekao je Anušić i dodao kako je ova manifestacija prepoznata kao jedna od najkvalitetnijih događaja tog tipa.

Osječki dogradonačelnik Boris Piližota ocijenio je kako je “Zemlja bez granica” u 15 godina postojanja prerasla u međunarodnu kulturnu manifestaciju namijenjenu djeci i mladima, s fokusom na rad s djecom s posebnim potrebama.

“Ova manifestacija spaja obitelji, povezuje različite generacije, pozitivno utječe na razvoj turizma u Osijeku i izuzetno dobro umrežava razne institucije i udruge koje djeluju na ovom području. Gradska uprava od početka održavanja manifestacije daje potporu, a ove godine na preporuku Gradske uprave ZABA je Udruzi ‘Breza’ donirala 80 tisuća kuna kao pomoć za održavanje Festivala ‘Zemlja bez granica'”, zaključio je Piližota.