Hrvatska, Nekategorizirano

Upoznajte Strašku, djevojčicu koja će kad odraste postati Strašna žena!

Slikovnica Straška postavlja teška pitanja, kojoj tekst potpisuje Želimir Periš, a ilustracije Ivana Štrukelj, donosi priču o Straški, djevojčici uvijek gladnoj znanja koja otvorena uma uči o životu ne bojeći se postavljati pitanja koja i odrasli često zaobilaze.

Radi se o prvoj slikovnici u izdanju društvenog poduzeća FIERCE WOMEN d.o.o., osnovanog s ciljem promoviranja društvene pravednosti i rodne ravnopravnosti kroz edukativne, zabavne i inspirativne proizvode, čiji je prvi proizvod inovativna društvena igra Fierce Women.

Slikovnica je predstavljena u okviru 15. Vox Feminae Festivala prošle subote, 5.6., kada su o njoj govorili autor Želimir Periš i jedna od osnivačica društvenog poduzeća Fierce Women, Gabrijela Ivanov.
“Slikovnica Straška postavlja teška pitanja govori o djevojčici Straški, koja će kad poraste postati strašna žena”, navodi Ivanov te ističe kako je ovo prva od dvije slikovnice koje će društveno poduzeće Fierce Women tiskati ove godine.

Straška je odmah zamišljena kao serija slikovnica, a čitav koncept otvara mogućnost za razvoj lika kroz druge forme, poput dječjih zbirki priča, knjiga za mlade, animiranih filmova, slažu se Periš i Ivanov.
Autor, Želimir Periš, čiji je roman ‘Mladenka kostonoga’ nedavno proglašen najboljim hrvatskim romanom, na priči o Straški počeo je raditi još prije dvije godine, a njegov tekst svojim je hrabrim i vizualno upečatljivim ilustracijama oživjela Ivana Štrukelj. 

Oboma ovo nije prvi puta da surađuju sa strašnim ženama. Naime, upravo je Želimir razvio pravila društvene igre Fierce Women dok je Ivana jedna od ilustratorica koje su radile na portretima strašnih žena.
Slikovnica je osim na hrvatskom jeziku, izdana i u prijevodu na engleski, pod nazivom Fiercey asks difficult questions, a komunicira sa širim spektrom godišta, pa ju tako možete čitati djeci već od četvrte godine.

Ime glavne protagonistkinje izvučeno je iz sintagme strašna žena, prvobitno naziva rubrike na portalu VoxFeminae.net koja okuplja biografije značajnih žena iz povijesti, a potom i društvene igre koja je poznatija pod svojim internacionalnim nazivom – Fierce Women. Žargonski, izraz strašan/na predstavlja nekoga tko je sjajan, poseban, izuzetan, a upravo takvima vidimo žene koje su ostvarile izuzetan doprinos društvu, kao i novu članicu našeg strašnog tima, Strašku.
Slikovnica Straška postavlja teška pitanja dostupna je putem Fierce Women shopa. Za više informacija pratite društvene mreže i web stranicu društvenog poduzeća.

Slikovnica Straška postavlja teška pitanja, na hrvatskom jeziku i u prijevodu na engleski jezik, realizirana je u okviru projekta Strašne žene mijenjaju kartu svijeta nabolje (UP.02.3.1.03.0063), kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.195.228,84 kn. Više informacija o projektu: https://fierce-women.net/hr/esf/

Projektom se tvrtka FIERCE WOMEN d.o.o. transformira u društveno poduzeće, širi asortiman proizvoda i izlazi na EU tržište, osnažuju se zaposlenici i članovi partnerskih organizacija (FIERCE WOMEN d.o.o., ACT grupa, Prostor rodne i medijske kulture ‘K-zona’) za vođenje i skaliranje društvenih poduzeća, te se provode aktivnosti jačanja vidljivosti društvenih poduzetnika s pozitivnim utjecajem na razvoj društvene pravednosti i rodne ravnopravnosti.