Hrvatska, Nekategorizirano

Vukovarskim braniteljskim udrugama 5,8 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda

Foto: vukovar.hr
Foto: vukovar.hr

Vukovarske braniteljske udruge povući će 5,8 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za projekte koje je Razvojna agencija Vukovar (VURA) zajedno s Gradom i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata aplicirala na natječaj „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata“, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u utorak u vukovarskoj gradskoj upravi.

Riječ je o projektima “Briga o hrvatskim braniteljima grada Vukovara” (1.995.998,20 kn), “Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima” (1.871.105,59 kn) te “Pomoć u kući za hrvatske branitelje Vukovara” (1.942.628,60 kn), koji će omogućiti zapošljavanje 23 osobe u iduće dvije godine.

“Ovo su rezultati koji su plod zajedništva i rada na razini grada Vukovara”, kazao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava dodajući kako je je riječ o ogromnim sredstvima za vukovarske braniteljske udruge koje su godišnje iz gradskog proračuna, kako je naveo, povlačile između 200.000 i 250.000 kuna.

“Gotovo deseterostruki iznos je sada povukla samo jedna od udruga koje sudjeluju u projektima”, kazao je Penava rekavši kako je svrha projekata unaprjeđenje kvalitete života socijalnim i motivacijskim potporama kroz radnu, sportsku i relax terapiju te pomoć u kući hrvatskim braniteljima koji su u potrebi.

Po riječima direktorice VURE Vedrane Žilić, treba iskoristiri svaku priliku koja se pruži za povlačenje europskih sredstava.Također je kazala kako će u projekte biti uključeno minimalno 155 branitelja, od kojih će 55-ero dobiti pomoć u kući.

“Kroz ovaj program mi braniteljima grada Vukovara pružamo ono najpotrebnije. Treba imati u vidu da je riječ o osobama koje su već u poodmaklim godinama, imaju male mirovine i nemaju koga da brine o njima jer su im djeca odselila ili im nisu u mogućnosti pomoći”, kazala je predsjednica Udruge “Braniteljice Domovinskog rata RH” Svjetlana Dželalija.

Zadovoljstvo odobrenim sredstvima, na konferenciji za novinare, izrazili su i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić te Mato Dudić iz Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata.

U provedbu projekata uključene su Udruga „Braniteljice Domovinskog rata RH“, Udruga obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Udruga policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar te Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.