Hrvatska, Nekategorizirano

Zagreb i Osijek: Održana radionica o menadžmentu volontera u projektima financiranima iz Europskog socijalnog fonda

Radinica u Osijeku; foto: NZRCD

U Zagrebu je u utorak i srijedu (6. i 7. studeni) održana radionica “Menadžment volontera u projektima financiranim u sklopu Europskog socijalnog fonda (ESF)“. Ista radionica održana je u četvrtak i petak (8. i 9. studeni) i u Osijeku.

Radionice su polučile veliki interes predstavnika udruga iz Grada Zagreba i Osječko-baranjske županije, vodili su ih djelatnici suradnih organizacija Nacionalne zaklade, Centra za civilne inicijative iz Zagreba i Volonterskog centra Osijek.

Prvog dana radionice sudionici su se upoznali s temeljnim pojmovima volonterstva: definiciji volonterstva, motivacijom volonterstva, vrstama volontiranja. Potom je bilo riječi o upravljanju volonterima i pripremi volonterskih programa, ulozi koordinatora volontiranja, odabiru volontera, ciklusima volontiranja, pravima i obvezama volontera.

Drugi dan radionice je bio posvećen izradi plana uključivanja volontera i planu izobrazbe, superviziji rada i evaluaciji volonterskog programa, vrednovanju volonterskog rada i nagrađivanju volontera.

Radionice su interaktivnog karaktera što znači da su sudionici nakon svake tematske cjeline u malim skupinama vježbali na konkretnim primjerima.

Nacionalna zaklada ovim tematskim radionicama svim potencijalnim prijaviteljima na pozive na dostavu projektnih prijedloga Europskog socijalnog fonda, koji imaju malo ili nimalo iskustva u kreiranju projektnih prijedloga, želi omogućiti usvajanje novih znanja, razmjenu iskustava i dobrih praksi. Prigoda je to za susret lokalnih dionika u zajednici i njihovo umrežavanje.