Hrvatska, Nekategorizirano

Dugo Selo: Kreće EU projekt „Radost življenja“

projekt_radost_življenja4U utorak je u Gradskoj vijećnici Dugo Selo održana prezentacija projekta „Radost življenja“ za koji je Grad Dugo Selo dobio bespovratnu potporu u iznosu od 807.000 kuna u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za 54+. Ukupna alokacija za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru Poziva iznosi 20 milijuna kuna, od toga je 85% sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osigurava Ministarstvo kulture iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Dugoselski projekt „Radost življenja“ provodit će partneri Grada – KUD „Preporod“ i Pučko otvoreno učilište Dugo Selo, podsjetio je gradonačelnik Nenad Panian u pozdravnom govoru. Zahvalio je projektantima iz Logičke matrice i svima koji su radili na pripremi projekta. Istaknuta je želja aktivnog uključivanja lokalnih dionika kako bi rezultati projekta bili poboljšana koordinacija i efikasnije besplatno korištenje svih dostupnih mjera za socijalno uključivanje osoba starijih od 54 godina. „Život vrijedi radosti“, naglasio je Panian dodavši i kako je ovo samo jedan od projekata u nizu.

Cilj projekta, koji će trajati 18 mjeseci, je poboljšanje kvalitete života i socijalne kohezije, uz jačanje društvenih i kreativnih sposobnosti osoba dobi iznad 54 godina, kao i omogućavanje njihovog sudjelovanja u kulturno-umjetničkim aktivnostima i tradicijskoj promociji grada Dugog Sela. Specifični ciljevi su: Poboljšanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine; Povećanje vidljivosti starijih osoba i prepoznavanje njihovih potencijala u svrhu veće socijalne uključenosti; poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima i sadržajima za umirovljene i nezaposlene osobe s više od 54 godine starosti.

Projekt je zamišljen kao spoj tradicijske kulture i vrijednosti, obogaćen elementima moderne glazbe i dramske umjetnosti s namjerom jačanja kulturnog identiteta i razvoj umjetničke publiku. Provodit će se u vidu raznovrsnih besplatnih radionica i tečajeva (kreativno-umjetničke, glazbene, likovne, itd.), pojasnio je voditelj projekta Mario Mlinarek, predsjednik KUD-a „Preporod“. Projektni tim još čine predstavnici Grada Jasminka Kokot Bambić i Dean Dragičević, iz POU-a ravnatelj Nenad Haleuš Mali i suradnica Nadica Kozić.

Radionice će se održavati u prostoru KUD-a „Preporod“ i POU-a Dugo Selo. Kako se čulo, neće biti preklapanja. Baština i tradicija temelj su Preporodovih radionica – obuhvaćat će učenje plesnih koreografija, pjevanja (zborno i individualno), sviranja tradicijskih instrumenata, radionice šivanja tradicijskog ruha, čipkarstvo, izradu nakita poput kraluša… Sve to pod stručnim vodstvom. Materijal i oprema su osigurani. Primjerice, dobiven je tkalački stan i šivaće mašine. U POU će se održavati radionice slikanja, oblikovanje gline i kazališni amaterizam. Također, ovaj projekt obuhvaća i infrastrukturnu prilagodbu tako da će POU dobiti rampu za osobe s invaliditetom, a „Preporod“ prilaz u dvoranu. Plan održavanja radionica kao i prijavni obrazac bit će dostupan na www.radostzivljenja.hr, a formalni upisi traju do 5. listopada. Kontakti su POU Dugo Selo, 01/2753-419, e-mail urednistvo@dugoselska-kronika.hr radnim danom od 8 do 15 sati te KUD „Preporod“, 098/533924, e-mail kud.preporod@gmail.com utorkom, četvrtkom i petkom od 19,30 do 20,30 sati. (Izvor: www.dugoselska-kronika.hr