Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

FOTO: U Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu održana završna konferencija EU projekta ISKRA

U Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu u utorak je održana je završna konferencija projekta „ISKRA – Iskustvo kreativnih aktivnosti“. Projekt ISKRA je sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu poziva Umjetnost i kultura 54+, a provodilo ga je Pučko otvoreno učilište Zagreb u partnerstvu sa Pučkim otvorenim učilištem Čakovec, Pučkim otvorenim učilištem Zabok i Pučkim otvorenim učilištem Obris.

Ukupan vrijednost projekta je 633.349,55 kuna – EU sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda iznosi 85% ukupnog proračuna projekta od 538.347,12 kuna.
Nositelj projekta i svaki od partnera provodio je kulturne radionice na svome učilištu. Pučko otvoreno učilište Obris iz Požege provelo je dvije glazbene radionice, jednu u Požegi i jednu u Osijeku. Pučko otvoreno učilište Zagreb provelo je dvije radionice fotografije, a Pučko otvoreno učilište Čakovec i Pučko otvoreno učilište Zabok provela su za svoje korisnike likovne radionice. U Zaboku je održana radionica “Od skice do platna”, a u Čakovcu četiri likovne radionice: „Linorez u umjetnosti i dizajnu”, „Restauracija uspomene” te dvije radionice izrade mozaika pod nazivom „Kamene ploče”.

U okviru projekta izdano je posebno izdanje časopisa „Treća mladost“ koje je posebno po tome što će u njegovom kreiranju sudjelovali polaznici radionica koji su imali priliku iz svoje perspektive opisati sve faze projekta, od prvog do posljednjeg dana.

Na početku provedbe projekta stručno osposobljavanje za provedbu ovih radionica pohađali su svi voditelji radionica, a edukacije su vodili eminentni stručnjaci s područja kulture i umjetnosti među kojima su bili prof. emeritus Nikola Pastuović, dr.sc. Dušan Findeisen,  Jasna Ćurin.

Rezultati svih radionica nositelja projekta i partnera bili su u utorak izloženi u izložbenim prostorima Pučkog otvorenog učilišta.

Pred stotinjak pristutnih gostiju o provedbi projekta govorio je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, Ivan Šutalo i voditeljica projekta na Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, Ivana Sabo. O provedbi projekta partnera govorila je Bojana Birač, voditeljica Gradske galerije Zabok i voditeljica projekta u Zaboku. Projektne aktivnosti na Pučkom otvorenom učilištu Obris prezentirala je Jadranka Krmpotić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Obris. O temi projektnih aktivnosti na Pučkom otvorenom učilištu Čakovec govorio je ravnatelj Mario Zamoda. O Sveučilištu za treću životnu dob u POU Zagreb govorila je Jasna Ćurin.

U prizemlju učilišta izloženi su keramički mozaici i linorezi s čakovečkih radionica, u mezaninu su izložene fotografije sa zagrebačkih radionica, a zabočke likovne radionice su zauzele dvorane na katu, ukupno pokazavši dojmljivu kreativnost, inovativnost, slobodu boja i oblika oslobođenu u životnom razdoblju, kako je posvjedočila jedna polaznica, kada je konačno došlo vrijeme koje treba posvetiti samom sebi.

Završnu konferenciju uljepšao je, na impresivan i dirljiv način podigao nastup zbora Iskra, kao rezultat rada radionica u Požegi i Osijeku, spletom pjesama kojima su obišli krajeve koje je umrežio projekt i sve prisutne s nostalgijom suočio s ljepotom svakog životnog razdoblja, ljepotom zavičaja, ljepotom glazbe koja zna na najsuptilniji način suočiti svakog slušača s najintimnijim vlastitim hodogramom.